Angst/paniek kun je keren

by B
(Nederland)

Goedenavond, ik ben het volledig met uw artikel eens.

Na een half jaar paniek/angstaanvallen en opbouwen en weer afbouwen van antidepressiva, hebben de volgende dingen mij heel erg geholpen:

- ik realiseerde mij hoe ik door mijn eigen negatieve gedachten ik mezelf in een volledige paniekaanval kon duwen met depressieve gevoelens en alles erbij. Toen dacht ik: als ik mijzelf op deze manier zo kan laten afglijden, dan moet het andersom dus ook zo snel werken. Vanaf dat moment ruilde ik elke negatieve gedachte in voor een positieve. En geloof me: dat helpt!

- zodra ik de moed had, ging ik proberen iets te doen wat ik niet durfde. Zo belandde ik op het perron, wachtend op een sneltrein. Ik liet hem voorbij razen en het ging best goed. Stapje voor stapje toch doen wat je niet durft. Zo bouw je heel langzaam weer zelfvertrouwen op

- soms zei ik tegen mijzelf: "nou, niet zo schijterig zijn! Schiet op, doorlopen en gewoon rustig doorademen!

- 3 x per dag ijzerkruid drinken (los kruid in thee) dat helpt mentaal wat sterker te zijn. Ook voldoende vitamine D gebruiken. Evt als supplement want de meeste Nederlanders hebben standaard al een VitD tekort.

- let op dat je je schouders en nek niet aanspant. Onbewust doe je dit de hele dag door. Zodra je dit in de gaten krijgt, let er op dat je je schouders weer laat zakken en ontspan.

- ik heb altijd tranxene en water in mijn tas, waar ik ook ga. Ik weet dat als ik 1 tranxene van 5 Mg gebruik, dat mijn paniekaanval dan binnen 10 minuten wegzakt. Zodra ik toch een aanval voel aankomen, probeer ik het toch zonder tranxene te doen. Wetend dat ik hem zo kan pakken als het ondraaglijk wordt. Ik gebruik ze in praktijk nooit. Maar ik weet dat ik met die ene tranxene in geval van nood mijn "veilige plek" kan opzoeken, die ik zonder tranxene en met paniek maar niet kan vinden. Nogmaals, in praktijk blijkt dit niet nodig.

- probeer te wennen aan de lichamelijke sensaties. Zodra je weet dat daar geen aanval op HOEFT te volgen, raak je van die sensaties ook niet meer meteen in paniek.

- voldoende slaap (evt mbv paracetamol af en toe of iets van d'r Vogel) is echt belangrijk. Als ik slecht heb geslapen, direct meer last van paniek.

- Leid jezelf elke keer een beetje af als je weer verkeerde gedachten krijgt, het zit allemaal in de geest en je denkwijzen (althans, bij mij wel) en blijf positief.
Ik dacht dat dit nooit meer over zou gaan maar geloof me, het wordt minder en beter te verdragen. Probeer de zwaarte er vanaf te krijgen. Het is niet voor niets dat mannen er minder last van hebben. Die denken niet zoveel en hebben meer een houding van: Naja, het zal wel en we zien wel.

- probeer de controle juist een beetje los te laten. Je hebt nooit controle over jouw omgeving. Dat heeft niemand.

Mijn paniek is niet helemaal weg. Ik ben pas 3 weken van de antidepressiva af maar ik kan er redelijk mee omgaan. Jezelf coachen en toch proberen niet bang te zijn, je niet te druk te maken en stress proberen te vermijden. Geloof erin, je kunt het echt maar geef het tijd. Het is ook mij gelukt, MET een zwak zenuwstelsel EN een erfelijk overgedragen tekort aan serotonine. Als ik het kan, kan jij het ook!

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs