beste verdedigingstactieken tegen een kwaadaardige narcist

by nathalie b.
(netherlands)

Ik heb een narcistische moeder en een narcistische zus.

Toch zijn dit 2 verschillende soorten narcisten met andere narcistische trekken, hoewel een aantal trekken wel degelijk overeenkomen. Ik ben nu 37 jaar en op mijn 34ste had ik het wel zodanig gehad met deze personen dat ik 125 kilometer verderop ben verhuisd. Dit moest ook want ik had geen leven en werd ernstig geterroriseerd. Mijn moeder is een kwaadaardige narcist die achter mijn rug om mensen en instanties tegen mij opzette, en constant er een stokje voor probeerde te steken voor positieve gebeurtenissen in mijn leven. Ze probeerde constant mijn relaties kapot te maken. Nu woon ik op veilige afstand dus is het voor haar veel moeilijker geworden om mij te terroriseren. Wat bij dit type narcist inderdaad heel belangrijk is, is om ze niet toe te laten in je leven. Hiermee bedoel ik jezelf niet afhankelijk van ze maken, door ze bv. op je kinderen te laten passen, want hiermee verschaf je ze een machtspositie die ze op alle fronten tegen je gebruiken en gebruiken om je kapot te maken. Zelfs nu van 125 km afstand probeert ze nog weer binnen te dringen in mijn leven.
Ze belt elke zomervakantie of mijn zoontje (nu 9) kan komen logeren. Dus niet dacht ik zo, want ik kan nu al een aardige voorspelling geven van wat er dan gaat gebeuren: ze hoort mijn zoontje uit over zijn thuissituatie en over de relatie tussen mij en mijn man en kijkt wat er voor negatieve punten zijn wat ze tegen mij kan gebruiken door bv. bureau jeugdzorg op me af te sturen. Levensgevaarlijk deze narcisten dus en ik wil iedereen die hiermee te maken heeft nogmaals op het hart drukken om ze niet in je leven toe te laten door ze machtsposities te verschaffen, want hier zijn ze vreselijk gehaaid in en ze maken je helemaal kapot als ze de kans krijgen.

De beste verdedigingstacktieken tegen deze narcisten is naar mijn mening en 37-jarige ervaring:

Smijt ze met hun eigen bangmakende taal om de oren, als ze je aanvallen bijt alsjeblieft goed van je af want dit werkt heel goed. bij mijn zus in ieder geval wel, die schrikt dan en klapt zelf dicht. Bij mijn moeder is het een ander verhaal, die is gehaaider en kruipt dan zelf gauw in de slachtofferrol, dit doet ze als er anderen bij zijn zodat ik de slechterik lijk. Dus bekijk van tevoren goed met welk soort narcist je te maken hebt.
Maar voor elk type narcist geldt inderdaad bijt van je af, dit om 2 verschillende redenen: Je laat ze op deze manier weten dat je niet bang bent en dat ze geen macht over je hebben.
De 2e reden is op deze manier blijf je het dichtst bij jezelf, want ze gaan anders net zo lang door om
je het bloed onder de nagels weg te zuigen en op deze manier wordt je minder door hun bij jezelf weg getrokken, je blijft heel belangrijk in je eigen kracht wie jij bent als persoon, je voelt dat je je eigen macht behoudt.

Breng jezelf in een veilige positie, waarin je voor jezelf een rustige omgeving hebt gecreëerd, zodat ze zich niet in jouw dagelijkse leven bevinden en jij je eigen kracht en energie behoudt, die je nodig hebt om jouw leven te kunnen leiden en je te kunnen verdedigen tegen dit soort mensen.

Als ze vervelende opmerkingen maken of je hebt het idee dat het geprek een verkeerde richting opgaat is er nog een tactiek die je kunt gebruiken: de aandacht afleiden door op een ander onderwerp over te gaan, dit is in principe een vorm van manipulatie, maar bedenk goed dat het hier om jou gaat en dat ze jou ook constant manipuleren door middel van hun gedrag (een narcist valt gelukkig ook te manipuleren is mijn ervaring).

Deel geen persoonlijke kwesties met ze want ze gebruiken alles tegen je. Dus gewoon over koetjes en kalfjes praten.

Als het je echt te gek wordt, moet je ze gewoon negeren door niet op opmerkingen in te gaan en je hoofd om te draaien.
Als dit nog niet werkt, draai je gewoon om en loop weg, denk aan jezelf, niet aan die stomme narcist, want deze houdt namelijk toch ook geen rekening met jouw gevoel en door weg te lopen ontneem jij, ja jij, ze de macht. (want het zijn in feite spelletjes die ze spelen en voor spelletjes zijn 2 personen nodig nietwaar?).

Zorg altijd dat er meerdere personen zich in dezelfde ruimte bevinden met de narcist en jou. Hierdoor durven ze minder, want ze willen dat anderen hun geweldig en aardig vinden en dus zullen ze niet zo gemeen tegen jou durven doen want dan hebben anderen hen namelijk ook door hoe gemeen, smerig en doortrapt ze zijn. Ze zullen alles doen om dit te voorkomen, dus op deze manier creëer je ook een soort veiligheid voor jezelf.

Mijn ervaring is dat je wel heel alleen staat in deze situatie, dit maakt het zo ontzettend zwaar en moeilijk voor jezelf als persoon want zelfs mijn partner begrijpt het niet altijd, het blijft dus een behoorlijk eenzame strijd.
En dat is ook tevens mijn tip: ga er nooit zomaar vanuit dat een ander het begrijpt, want ik had tot 2 keer toe het idee dat ze het begrepen (mijn vorige partner en mijn huidige) en toch bleek uiteindelijk dat dit niet het geval was (iemand die zelf niet met dit soort personen te maken heeft gehad kan zich er geen voorstelling van maken dat er zulke mensen, lees duivels, bestaan).
Dus breng jezelf alsjeblieft in voldoende veiligheid, in mijn geval dus 125 km afstand.

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs