Comments for Een zelfbewuste narcist

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Apr 08, 2013
Rating
starstarstarstarstar
when the wind of change blows...
by: sylvia groot

Het gebeurt niet vaak dat iemand met een borderline of narcistische stoornis, bereid is om naar zichzelf te kijken. Daarom vond ik jouw verhaal bijzonder bijzonder.
Als mijn ex vriend dit zou aangedurfd hebben, dan zou ik mijn ideale man hebben ontmoet. Helaas...

Ik wens jou de kracht van de beer toe en het doorzettings-vermogen van de mier om weer te kunnen worden die je eigenlijk bent: een lieve vrouw met aandacht en compassie voor de dingen om haar heen.

Veel geluk!

Apr 08, 2013
Rating
starstarstarstarstar
Reageren op anderen
by: Anonymous

Dapper dat je dat hier hebt neergezet.
Ik geloof er heilig in, dat het lastige om te veranderen komt doordat alles een soort instinctief gaat. Dat heeft volgens mij, iedereen. Het is ter bescherming van minderwaardigheidsgevoelens want je minderwaardig voelen is heel akelig.
NPS-ers leven dus mijn inziens, lang en veel instinctief en kunnen (mijn inziens) daardoor met niemand meevoelen, enzovoort, enzovoort. De wetenschap dat iedereen die reflexmatige reacties heeft, kan een stuk opluchting geven. Daardoor wederom wat minder reflexmatig en onze verstandelijke vermogens worden in onze reactie meer aangesproken door die wetenschap. Wat betekent, dat je meer in je eigen belang reageert (en dus de ander niet gaat devalueren, enzovoort.

En metaforen doen het daarbij goed. Ook al schiet je in (egoangst) zo'n reflexmatige reactie, een beeld op de achtergrond (waarin b.v. het mijn en dijn onderscheiden wordt, zoals in het Tuintjesidee) werkt vaak toch nog gewoon door. En door minder in zo'n reactie te schieten, vergroot je je authentieke gevoel (dus niet dat valse, grootheid) gevoel voor eigenwaarde weer, en verlaat je langzaam die vicieuze cirkel.

Metaforen dus!

Succes en sterkte hoor!

A.

Apr 07, 2013
Rating
starstarstarstarstar
optimistisch
by: Feri Kovács

Goed te lezen dat je zo zelfbewust bent! Dat betekent inderdaad dat je van deze persoonlijkheidsproblematiek kan afkomen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: een persoonlijkheidsstoornis is een foutief verlopen ontwikkeling, door aanleg en vooral ook omgeving zo aangeleerd. Het kan met gedragstechnieken en een juiste wijze van denken ook weer afgeleerd worden. Jij toont maar weer eens aan dat mensen kunnen veranderen, en vaak ook willen!
Met dank!

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.

Return to Een zelfbewuste narcist.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs