Een zelfbewuste narcist

by Nath
(Belgium)

Na zelf te zijn opgegroeid met twee ouders met NPD heb ik zelf ook trekken van deze stoornis ontwikkeld. Ik ben een 19 jaar oude vrouw.

Na jaren lang emotioneel en fysiek te zijn mishandeld heb ik de volgende negatieve gedragingen ontwikkeld.

- Compulsief liegen
- Manipuleren
- Verminderde empathie
- Fantasie/dromen over een perfecte ik
- Woede/frustratie uitlatingen op dieren (dit gedrag heb ik zelf al 100% kunnen herstellen.)


Op een of andere manier heb ik hiervan een bewustzijn ontwikkeld voordat het echt extreem uit de hand is gelopen (dus voordat ik andere mensen echt diep heb gekwetst), ergens is bij mij ingeslagen dat mijn gedrag verkeerd en ziekelijk is. Dit kwam nadat ik op onverklaarbare wijze mijn emoties en interesse in anderen begon te verliezen (nadat de stoornis zich erger begon te ontwikkelen). Ik heb lang gedacht dat ik depressief was of aan depersonalisatie leed. Nu is het me gelukkig duidelijk geworden dat mijn nieuwsgierige sociale en optimistische echte ik is onderdrukt door een valse ik die ik heb gecreëerd om aan mijn aandachtsverslaving te kunnen voldoen.

Mijn compulsief liegen is ontstaan uit het feit dat ik als kind al werd aangeleerd om te liegen. Het was nooit goed genoeg, ik moest tegen mensen zeggen dat ik voor dierenarts ging studeren terwijl ik hiervoor eigenlijk niet de capaciteiten beschikte. Mijn ouders zouden constant liegen over hun vermogens en over wat ze hadden bereikt in het leven en ik werd gedwongen om hierin mee te gaan. Hiernaast werd ik constant onderuit gehaald door mijn vader op mentaal en fysiek vlak. Mijn moeder liet me maar al te vaak weten dat ze me niet wou en dat als ze kon terug gaan dat ze dan abortus had gepleegd. Dit triggerde een enorm gevoel van minderwaardigheid in me waardoor ik op school ging liegen over hobbies en mijn levensstijl om gewaardeerd te worden door klasgenoten of om mijn enorm lage zelfbeeld te kunnen compenseren met een fantasiebeeld dat ik almachtig en groots was.
Langzamerhand ontwikkelde mijn vrolijke en nieuwsgierige kind door middel van afwijzing,
niet geliefd te worden en teleurstelling naar cynisch, zelfgecentreerd en angstig. Ik bouwde muren rond mezelf die zo hoog waren dat ik op den duur zelf niet meer om ze heen kon.

Ik besef nu dat ik een enorme hoeveelheid aan verdrongen pijn, schuld en angst in me draag waar ik nu verantwoordelijkheid voor zal moeten nemen in plaats van hier weg van te rennen. Ik ben dan ook enkele weken geleden gestart met psychotherapie om langzaam maar zeker mijn verleden te ontrafelen, de trauma's te doorgaan en mijn eigen foute gedrag te herkennen om uiteindelijk mijn eigen opvoedende ouder te gaan zijn.

Het meest moeilijke voor mij is dat ik me nog prima kan herinneren hoe ik was voor deze stoornis zich begon te verweven in mijn persoonlijkheid. Als jong kind was ik bijzonder nieuwsgierig en liefdevol naar anderen toe, ik kon genieten van gesprekken en de inzichten van een ander te ontdekken. Nu kan ik mijn gedachten er niet eens bijhouden als ik met iemand praat omdat ik te druk bezig ben met kijken hoe ik deze persoon kan manipuleren om te doen wat ik wil...

In ieder geval, ik wil u bedanken voor uw kleine sprankel van hoop die u hier heeft neergeschreven. Het zinnetje "Het positieve nieuws is dat een narcistische persoonlijkheid kán veranderen maar dit kost veel tijd, meestal 1 á 3 jaar van regelmatige psychotherapie." deed mij BIJZONDER veel deugd aangezien ik al veel te vaak heb moeten aanhoren dat persoonlijkheidsstoornissen niet te behandelen zijn omdat de persoon in kwestie niet ziet dat hij/zij een probleem heeft.

Ik weet maar al te goed dat mijn gedrag verkeerd is en dat ik van mijn schuld probeer weg te rennen door in die valse persoonlijkheid "de narcist" te gaan schuilen. Ik WIL echt veranderen voor mezelf en voor de liefde naar alle anderen toe. Ik weet dat IK fout zit en anderen hiermee kan gaan kwetsen. Als ik dit allemaal weet dan IS er een kans om te veranderen en het is echt fijn om artikels zoals deze te lezen.

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs