Het Anti-Depressie Boek. Enkele methodes die je zelf kunt toepassen.

by Mark Biemans
(Amsterdam)

Hieronder een deel van het Anti-Depressie Boek. Auteur Mark Biemans......

(Hoofdstuk 1)

(Je stemming verbeteren. Hoe doe je dat?)

Stop met het doen van dingen of gewoontes die je een rotgevoel geven.
Bijvoorbeeld:
Stop met je schuldig te voelen dat je niet stopt of niet kunt stoppen met roken.
Zeg tegen jezelf: "IK rook, en daarmee uit."
of, stop echt met roken. Dat is niet makkelijk, het is tenslotte een verslaving.
Ik adviseer de Dubbelmethode als je wilt stoppen met roken.

Stop met de hele dag in bed te liggen, als je dat eigenlijk liever niet zou doen.
Spreek een tijd met jezelf af, bijvoorbeeld 10:30u, dat je iets gaat doen waarvan je weet dat je het enigszins leuk vindt (of waarvan je weet dat je het voorheen leuk vond om te doen). Maakt niet uit wat.

Stop in ieder geval met de dingen die je een rotgevoel geven, maar die je maar blijft doen omdat je niks beters te doen weet. Denk even na over wat je voordat je depressief was leuk vond, en ga dan een van die dingen doen. Het kan zijn dat je die dingen nu niet echt leuk vindt op dit moment, maar het nog altijd vele malen beter dan iets te doen dat je een rotgevoel geeft.

Het is belangrijk om in te zien (het inzicht te krijgen) dat het depressieve gevoel ook even weg kan zijn waardoor je zult beseffen dat het voorbij kan gaan. Dus ook definitief voorbij kan gaan. Gun jezelf daar ook de tijd voor, enerzijds, en doe er ook actief wat aan om het te verbeteren. Verderop staan ook technieken, methodes die je kunt toepassen, die werkelijk effectief zijn.

Probeer ook de volgende mogelijkheden eens:
Bekijk lachfilms.
Lees comics. Kuifje, Asterix en Obelix etc.
Stand-up comedians.
Ga naar Google en toets 'lachen' in of 'humor' en bekijk die sites waar je moppen kunt vinden.
Doe hetzelfde op Youtube. Gebruik ook 'fun' als zoekwoord en dergelijke.


Doe dingen die je leuk vindt (of vond).
Als je echt depressief bent vindt je (bijna) niks leuk. Het gaat er hier echter om, al is het maar een moment, dat je ervaart dat je iets leuk vindt. Dan weet je weer dat je iets leuk kunt vinden.

Stel dat je boswandelingen momenteel niks aan vindt, maar grauw en saai, doe dit dan af en toe toch. Het kan dan zijn dat je dat ene moment, dat een zonnestraal schuin door de bomen strijkt, of dat plotseling een vogel heel dicht voorbij vliegt of je ziet bijvoorbeeld een hertje, dat je dat toch even een goed gevoel geeft. Daar gaat het om: Even een goed gevoel is duizend maal beter dan je de hele dag kut/klote (sorry) voelen of maar in je bed blijven liggen stinken tussen lakens die al weken of maanden niet verschoond zijn en maar liggen malen over problemen en af en toe denken 'was ik maar dood'. Toch? (Seen it, been there).

Hoe vaak ik depressief ben geweest? Ik weet het niet precies. Maar als ik zeg 50 keer in 25 jaar dan zal ik er niet ver vanaf zitten.

Ik heb zelf wel vaker door de bossen gelopen, rondkijkend met de gedachte "Aan welke boom zou ik mij kunnen ophangen?" Maar toch maar niet gedaan zoals je begrijpt. Al dat gedoe er omheen, de mensen die je verdriet doet en meer van die flauwekul (geen touw bij me dat voldeed).
Maar vooral: Ik was nog niet klaar met mijn leven. Had nog wat te doen. En was al zo vaak depressief geweest (na manisch te zijn geweest en meestal met zware medicijnen weer naar beneden gedrukt was) dat ik uit ervaring wist dat ik wel weer op zou knappen.
In Opnames, met zware medicatie weer tussen de lijnen geduwd, van boven neerwaarts, totdat je weer enigszins normaal was. "Jahhh" zei de psychiater dan, "Jahhh, ik weet niet 100% zeker of je wel genoeg medicijnen hebt gehad.." en vervolgens mocht je weer naar huis waar je in een zware depressie terecht kwam vanwege die overdosis Ciscordinol of wat dan ook, die je 3 weken lang in je donder had gekregen. Maar goed, dit terzijde.

Even iets over 'schuldgevoel' vooraf:
Meestal weet je van te voren, voor dat je iets doet, of het goed is of niet goed (of slecht). Als je weet dat het het 'niet goed' is wat je zou willen gaan doen, DOE HET DAN NIET. Dan hoef je je ook niet schuldig te voelen, achteraf. Hier zul je je beter bij gaan voelen.

Over schuldgevoel, Stap 1.
Voel je je schuldig over dingen die gebeurd zijn in het verleden dan is dat meestal een heel naar gevoel dat vaak een groot deel van je gevoelens bepaalt.
Nu is het een feit dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Daarom is het uiterst zinvol om als stap 1 het verleden te aanvaarden voor wat het is.
Het gaat er hier om dat je accepteert dat alles uit het verleden een voldongen feit is; er valt niets meer aan te veranderen. Dat, wat er gebeurd is of wat je hebt laten gebeuren, ligt net zo in het (onveranderlijke) verleden, als de zon die gisteren opkwam of de deur van de ijskast die je gisteren dichtdeed.

Het is gebeurd, het is verleden tijd.

Dat wil nog niet zeggen dat het nu voorbij is, je........zie http://www.paradigmas.nl/Het.Anti.Depressie.Boek.html


......

Gedachten en gevoelens.
Ongeveer 95% van de gevoelens die iemand heeft komen voort uit de gedachten die hij heeft op dat moment, of (kort) van te voren had.
Deze gedachten kunnen bewust zijn, maar ook onbewust.

Als eerste oefening, en om bewust te worden van je gedachten stel ik nu 2 vragen. Het antwoord is altijd goed. Waar het om gaat is de bewustwording van je gedachten en gevoelens en het effect van het denken op je gevoel.

De "Ik voel me goed, ik ben gezond"-Methode.
(Ontwikkeld door Mark Biemans)

Beantwoord de vragen en voer de opdracht uit:

1. Hoe voel je je nu?
Omschrijf je gevoel in het algemeen en ook waar je het voelt in je lichaam.
Neem de tijd. Pak evt. pen en papier om het te beschrijven. Doe het nu en lees nu niet verder.

Ben je klaar met vraag 1? Het is belangrijk om dit serieus te doen. Hierdoor zul je gaan beseffen hoe belangrijk het denken is en zul je gaan inzien dat het wel degelijk mogelijk is om uit je depressie te komen. Ga verder met vraag 2 nadat je vraag 1 gedaan hebt.

2. Zeg de volgende zin 10 keer hardop (tel mee op je vingers), en ga vervolgens deze zin (een paar minuten) in gedachten herhalen. Het hardop zeggen (of zachtjes, als je het zelf maar kunt horen) is belangrijk om het goed bewust te worden. Let op: Ook al is deze zin op dit moment onjuist, is dit toch zoals hij nu gebruikt dient te worden.
De kans is groot dat het je zal verbazen wat het effect hiervan is.
(Heb je wel eerst 1. gedaan? Anders valt er minder te verbazen en zul je minder inzien dat je uit je depressie kunt komen.
Dit is de zin:
"Ik voel me goed, ik ben gezond" Zeg dit 10x hardop, en ga het vervolgens enkele minuten bewust denken. Laat je nu niet afleiden door wat dan ook. Stop NU met lezen en lees pas verder als je het enkele minuten gedaan hebt.:

"Ik voel me goed, ik ben gezond" , "Ik voel me goed, ik ben gezond", "Ik voel me goed, ik ben gezond", "Ik voel me goed, ik ben gezond".........


Beantwoord vervolgens deze 2 vragen:
1. Hoe voel je je nu (na de oefening)? Omschrijf je gevoel in het algemeen en ook waar je het voelt in je lichaam.
2. Merk je een verschil met voordat je de oefening begon?

Voel je je beter? Goed zo. Je weet nu dat je gedachten bepalend zijn voor je gevoel.

Mogelijk merk je niet zo veel verschil. Het kan zijn dat je je al redelijk voelde, of misschien heb je zoveel problemen aan je hoofd dat je daar a.h.w. niet doorheen komt.
Verderop volgen nog meer oefeningen en aanwijzingen hoe je uit je depressie kunt komen.

Je hebt er voor gekozen dit te lezen. Het boek heb je gekocht of iemand heeft het je gegeven. Heb je de oefening gedaan, perfect. Heb je de oefening niet gedaan, dan mis je nu de kans om te ervaren dat er een weg uit is, uit de depressiviteit.
Daarom kun je de oefening nu echt het beste even doen. Het duurt maar een paar minuten. Stel je nu voor dat je je dadelijk beter voelt dan nu. Je zult blij zijn als je hem zometeen gedaan hebt.


Als je je door deze oefening beter bent gaan voelen, dan kun je makkelijker gaan werken aan het aanpakken van je problemen die de depressie veroorzaken. Tevens heb je nu wellicht meer vertrouwen in de toekomst gekregen.

Telkens als je je bewust bent van je gedachten, kun je weer "Ik voel me goed, ik ben gezond" gaan denken. Zeker als je dit een lange tijd doet (enkele weken) heeft dit ook een blijvend effect!

De Doos-methode
Zie site
De Min-20% Methode
Zie site

Een klein stukje Biografie:
Sinds 1985 last van MD Manische Depressiviteit (Bipolaire stoornis).
Slik dagelijks 2 Lithium en 1 Tegretol en heb met name hierdoor al jaren geen last meer van depressies of manische periodes.
"Manisch Depressief" is voor velen nog steeds een onduidelijk begrip. Vraag je iemand wat 'manisch depressief' betekent, dan krijg ik vaak te horen zoiets als: "Uhhh, dat is toch als iemand heeeeeeel erg depressief is, toch???"
Ze vergeten dat er ook nog een manische kant aan zit. En tevens, dat er tussen beide in, ook nog zoiets zit als 'normaal'.

Bron:
www.paradigmas.nl/Het.Anti.Depressie.Boek.html
www.paradigmas.nl/
Mark Biemans

Click here to post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs