Het leven van de narcist zelf (deel 2)

by Rutger
(Nederland)

Hallo,

Ik heb twee reacties tot zo ver op mijn eerste verhaal gekregen en daaruit heb ik vernomen dat er meer mensen zijn die problemen hebben met hun eigen narcistische eigenschappen.
Ik ben nu aan het werk dus ik kan niet heel erg lang uitwijden maar ik wil het volgende graag zeggen.

In den beginnen ligt het leven voor ons en niet achter ons. Daarmee wil ik zeggen dat we vandaag nog een stap de goede richting in kunnen zetten. En een stap de goed richting inzetten lijkt mij niet het wederom ontkennen van ons eigen slechtheid en ons voor te doen als mensen die een onmogelijke taak op ons nemen, namelijk, wij gaan het narcisme in ons zelf bestrijden. (goed he? ;) )

Ik ben midden in het begin van het proces, dus ik schrijf eigenlijk met jullie naar de oplossing. De betrokkenheid van jullie allemaal doet me goed.

Ik heb een paar kernwoorden waar ik afgelopen week mee bezig ben geweest. Met deze kernwoorden probeer ik oplossingen te vinden:

gelijkheid: probeer alle mensen/ dieren/ muziek/ whatever als gelijk te zien. Gelijk naar jou, maar ook gelijk aan elkaar. Wij willen zo graag beter zien, en als het niet beter is, dan is hetgelijk slechter. Maar probeer dat eens in je gevoel los te laten. Het klinkt vaag, het is moeilijk, maar de narcisten onder ons begrijpen dit wel (denk ik). Kijk naar dat mooie meisje op straat en denk, wij zijn gelijk, niet minder en/of meer. Kijk naar je geliefde als je haar mooi vindt en als je afgestoten van haar wordt met het gevoel: wij zijn gelijk. Ik ben benieuwd naar de reacties.

Het tweede puntje is een bewustwording: Ik doe graag iets voor een ander, maar vaak wel om mezelf beter te voelen.

En dat gebeurt heel snel, onbewust en via een achterdeur, met alle goede intenties.
Ik weet niet of je dat ook herkent? Ik denk dat dit geen goede weg is nl. Je bouwt op die manier soort credits op (denk je) met het geven van gunsten.
Teleurstelling en frustratie wachten om de hoek.

Ik denk dat de oplossing van narcisme veel bewustwording is. Bewustwording van dat wij geen perfecte mensen zijn. Dat wij fouten maken, slechte eigenschappen hebben, domme dingen doen. We proberen het wel te blokken of zo, maar het komt er ergens anders toch weer uit.
Ik voel me liever dom omdat ik mijn emoties niet kan beheersen, dan dat ik alles uitgekiend en afgemeten probeer te beheersen. Maar ja, zo ver is het nog lang niet.
Overal waar ik ben zie ik me zelf bewegen, hoor ik mezelf denken, zie ik mezelf zien. Elke pijn die ik voel geef ik de schuld aan iets, meestal aan mezelf.
en alles moet altijd beter, efficienter, sneller en het liefst door mijn inbreng anders gedraag ik me als een klein klein kind, "het lukt me allemaal niet" enz...

Ja, ik kan nu weer als een klein kind gaan janken, mijn moeder de schuld geven, mijn jeugd, mn ex die me heeft bedrogen, maar dat helpt niets hoor. Nee, ik probeer nu een emotie te vinden die ik kan koppelen aan het gevoel wat ik nu heb:
Ik ben een narcist(of deels i.i.g), en dat is niet leuk, sterker nog....een zeer slechte eigenschap. Ik ben een buitenste schil met een onbekend binnenwerk. Ja ik ben leeg en heb weinig emoties behalve zelfpity en euforie. (ik schrijf een beetje zwart wit he, da's om het duidelijk voor mezelf te maken)
Ok, dat wil nog niet zeggen dat ik geen bestaansrecht heb? We gaan er gewoon aan werken.
Ik wil tenslotte eindigen met:
Dat ik wel weet wat ik doe, maar niet weet wat ik ben?
Volgens mij gaat het in eerste instantie er om wie je bent en dan wat je doet?
Nog een lange weg te gaan....
Help mij als je denkt dat ik het anders moet doen. Ik sta zeer open voor hulp. Op de reacties geef ik niet direct antwoord, maar ik neem ze mee in mn volgende verhaal. Ik hoop dat dat ok is..
hoor van jullie.
Rutger

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs