Comments for Het leven van de narcist zelf deel 3

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Aug 25, 2018
Rating
starstarstarstarstar
hoe is het nu met je?
by: J

Hoi Rutger, ik vond het fijn om jouw ervaringen te lezen, zo ontwapenend eerlijk. Ik heb zelf ook nps en ik weet hoe moeilijk dat dan is. Dat is recht tegen je eigen angsten om alleen te worden gelaten, ingaan. En dat vergt een hoop moed. Het heeft me aangemoedigd om zelf ook eerlijk te zijn over mezelf, want alleen dan kan ik genezen. Maar omdat de meeste mensen narcisten als hopeloos beschouwen, ben ik heel erg benieuwd naar hoe het nu met je is. Ik ben er wel van overtuigd geraakt dat er een weg is als je dat echt wil maar alle positieve bevestiging daarvan is welkom. Ik zou ook heel graag mijn ervaringen met je delen. Groet, J

Dec 13, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Hallo Rutger
by: Anonymous

Ik hebje verhaal gelezen en ik denk zeker dat een narcist die zelf echt wil en inziet absoluut kan veranderen, maar dat dit niet over 1 nacht ijs zal gaan. Ga vooral door hiermee.

Ik was met een narcist en liet me mijn eigenwaarde ontnemen omdat ik het gedrag of onvermogen empathie te voelen of interesse te tonen vertaalde als ' ik ben niets waard en hij geeft niets om mij en hij speelt een spel' . Toen zag ik hem als manipulatief en berekenend...nu na een jaar therapie en mentale training zie ik een beschadigd persoon die narcistische trekken heeft ontwikkeld als copingmechanisme.

Daarnaast zat er ook iets in mijzelf wat ontbrak...zelfwaardering, zelfrespect en eigenliefde waardoor ik steeds kleiner en kleiner werd en hem steeds meer en meer op een voetstuk zette. Ik heb enorm veel geleerd en ook hij maakt stappen in de juiste richting. Het was geen pure slechtheid, er zat zoveel meer achter. Echter too much voor mij om mee om te kunnen gaan. Ik schoot in een redderssyndroom om hem te helpen, maar hij moet dit op eigen kracht doen en omdat hij het zelf wil.

Ik geloof zeker dat er hoop is en ben het eens dat mensen met narcisme wel degelijk zich meer kunnen inpassen zodra zij een beter contact met zichzelf kunnen maken en daardoor ook met de omgeving.

Geloof altijd in jezelf! Jij weet dat het mogelijk is, dus fuck de rest!

of je introvert, verlegen, narcistisch, onzeker whatever bent dan vergt dit altijd veel werk om dit aan te pakken...maar nothing is impossible! Dat is een ongoing proces waarbij steeds oude denkpatronenen en gedragingen naar voren komen. Ook ik heb dit en werk daar steeds aan en herken het en corrigeer...bij mezelf blijven onder elke omstandigheid op elk moment in elke omgeving is wat ik nu leer. Mijzelf centraal stellen ipv de buitenwereld mijn waarde laten bepalen. Men kan je dan maken en breken en zodra je je eigenwaarde vindt, koestert en voelt zal je ook niet van jezelf verwijderd raken!

Keep up the good work Rutger!!

Nov 18, 2012
Rating
starstarstarstarstar
succes
by: esther

Rutger,

Ik vind het super om te lezen.
Ik herken zoveel gedragingen van mijn vriend hierin.
Het is heel interessant, en ik vind het
ook heel goed van je dat je aan jezelf werkt!

Succes en schrijf meer.

Jul 21, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Verschillen
by: Anonymous

Hoi,
Dank voor je reactie. Je vriend lijkt zich om niets anders te bekommeren dan hemzelf. Kun je dat veranderen? Is dat narcisme? Ik weet het het niet. Ik ken wel meer mensen die geen moer geven om andere gevoelens. Is dat hetzelfde als het niet kunnen ontvangen van die gevoelens?
Naar mijn mening geldt ook voor narcisme de "ritalin"-regel; niet iedereen die een klootzak is, is een narcist en niet elke narcist is bij uitstek een klootzak. (zoals tegenwoordig elk kindje die een beetje druk is, direct de diagnose ADHD krijgt en daarbij het bekende snoepje.
Dat wilde ik graag even kwijt. Ik las nl. je reactie en ik dacht, ja wat heeft dat met mij te doen? Ik bedoel het niet negatief naar jou, maar die gedachte kwam in mij op.
Ik zou je graag willen vertellen wat mijn drijfveer in gevoelens zijn.

Ik loop voortdurend tegen het gevoel aan van angst. Angst om te zijn wie ik ben, te doen wat ik eigenlijk wil doen. Ik geef je voorbeelden.

Als ik ga hardlopen en ik doe oefeningen(stilstaand) en mensen komen langs, dan voel ik me enorm opgelaten. Wat zouden ze van mij vinden??? Ik doe hier raar...enzenz.
Als ik in een vergaderzaal op mijn werk zit, wil ik een slimme opmerking maken. Ik durf me te uiten tegen die directeur, of juist een positieve flow ergens aan te geven.
Ik kijk dr. House, en ik ga me heel sterk indentificeren aan hem, en hem zelf perfect nadoen. Waarom? Ik wil iemand zijn.
Ik zie dingen thuis gebeuren en ik wil me er mee bemoeien want ik denk dat ik het beter kan/weet.
Overal zit diezelfde drijfveer in, nl. angst. Angst om ....ja wat eigenlijk...angst.
Ik loop de ene dag met je mee, de andere dag loop ik langs je op.Ik voel me enorm opgejaagd en ik heb een totaal leeg gevoel van binnen en de angst om dat te showen.
Ik denk dat elk mens kan veranderen, deels...misschien wel meer. Ik denk dat jouw vriend ook kan veranderen. Maar je moet er zelf tegenaan lopen. De narcist kan bijna niets anders dan de hele tijd veranderen. Dat maakt het enorm moeilijk om voor mij te veranderen. Ik wil me zelf in iets veranderen wat ik ben. Maar wie ben ik dan? Wie was ik ooit, en hoe kan ik die in Godsnaam terug vinden?
Jij hebt ook de keus te veranderen. Ik hoor veel verwijt in jouw reactie naar hem. Begrijpelijk en waarschijnlijk terecht. Maar waarom blijf je dan bij hem? Vind je het fijn iemand bij je te hebben, die je vernedert? Of vind je het fijn iemand bij je te hebben om de schuld te geven?
Durf je zelf ook die vraag te stellen.
In de wereld zijn niet alleen goede en slechte, toch?
groet,
Rutger

Jul 20, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Hallo Rutger
by: J.J

Ikzelf heb namelijk ook te maken met een narcist waar ik (gelukkig) niet mee samenwoon (latrelatie). Zo is hij aardig, charmant, doet leuk en grappig en zo trapt hij me op m'n hart. Gooit me dingen voor de voeten die dan eerder zijn gezegd of laat hij me gewoon zitten. En dan zeggen ik hou van je, ik kan niet zonder je.....Dat hij dat tegen me zegt, zijn slechts woorden. Hij laat het niet zien cq merken. Volgens mij weet hij heel goed waar hij mee bezig is hoor, wat hij me ermee aandoet en ga zomaar door. Soms lijkt het of hij er op kickt, althans dat gevoel geeft hij me. Maar hij weet dondersgoed waar ie mee bezig is!

Het is voor mij dan ook heel moeilijk om te geloven dat een narcist kan veranderen. Empathie die narcisten niet hebben zullen ze mijns inziens nooit krijgen. Dat heb je of dat heb je niet. Mijn vriend heeft het dus niet en dat mis ik als partner zijnde. Begrip is ook iets wat niet in zijn woordenboek voorkomt. Maar het wordt wel van mij verwacht, net zoals rekening houden met hem. Oke, prima, maar dat werkt wel wederzijds.

Het is niet eenvoudig om een relatie te hebben met een narcist, het is ook niet eenvoudig om zo iemand te verlaten, dat moet in je aard zitten of je moet er klaar mee zijn...In mijn geval, ik geef ECHT om hem, en dat is het nou juist. En hij zal ook heus wel op zijn manier om mij geven, maar.....niet op de manier zoals het zou moeten.

Ik geef toe dat ik door al dat gedoe ook niet meer zo gemakkelijk ben want ik pik niet alles meer wat hij zegt of doet. Voorbeeld: mijn zus is nog nooit naar de nieuwe bioscoop geweest en ik stelde haar voor om samen te gaan...oke, dat wilde ze wel. Affijn ik vertelde dat zo aan mn vriend, deze viel gelijk stil en was ineens chagarijnig. Zoiets doe je niet, zei hij...dat is uitgaan! Ik had het eerst met hem moeten overleggen! Terwijl we alleen maar met zn tweeen naar de bioscoop gaan! Nou ik had dat dus nooit mogen doen en dat heb ik geweten! Ik zou hem daarmee pijn hebben gedaan! Sorry maar ik weet niet wat er verkeerd aan was. En zo zijn er meer van dat soort voorbeeldjes. Als er wat is, dan heb ik het altijd gedaan..of, zoals hij zegt, de veroorzaker (is een stopwoordje van hem). Let wel, als ik fout ben of het is onterecht dan ben ik wel iemand die het dan ook toegeeft. Maar in dit geval dus niet. Het sloeg nergens op. En dan vallen er weer woorden over en weer....Waarop ik dan voor de zoveelste keer moet zeggen, waar gaat het nu eigenlijk over?

Het lijkt soms net een machtstrijd tussen ons. En tja, ik laat het kaas ook niet altijd van mn brood pikken! Theoretisch is het allemaal zo eenvoudig....praktijk wijst anders uit. Een vrouw heeft liefde en veiligheid nodig, begrip en empathie ipv intimidatie, manipulatie enz...Dit geldt natuurlijk zowel voor de man als voor de vrouw.

Maar petje af voor jou en veel succes!
Jul 18, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Training
by: Anonymous

Hoi Feri,
Thanx voor je commentaar. Wat je zegt klopt als een bus.
Ik merk dat het soms makkelijker gaat dan anders en dat je ook af en toe een terugval hebt. Dat geeft niets, sterker nog- dat heeft iets. Je hoeft je eigen persoonlijkheid ook niet volledig weg te gooien, maar nu net geleden in de kantine was ik weer effe de oude. Nu ga ik de rest van de middag me gewoon enorm inhouden en de boel weer laten vieren. Het is blijven trainen en ja, er blijven verschillen, maar die heeft iedereen met elkaar. Ik ken ook mensen (vriend) die zeker niet narcistische problemen heeft, maar ook nooit geinteresseerd is in anderen. Het blijven natuurlijk een stapeling van eigenschappen die bij elkaar narcisme heten. Dat geeft een lijn en een doel, maar iedereen die aan slechte eigenschappen werkt, zal moeten doorzetten, blijven werken en altijd een zwak houden.
Thx voor je commentaar, dat werkt voor mij enorm motiverend. Morgen komt mijn vriendin en mijn twee kinderen terug van 3 weken vakantie. Nu zal het zich moeten bewijzen wat ik geleerd heb afgelopen weken. Ik kom zeker met nieuwe verhalen om mijn succes en tegenslag te delen. Ik voel me best onzeker en onrustig over aankomende tijd.
Maar goed, ik ga enorm mn best doen en meer kan ik tenslotte ook niet.
groet,
Rutger

Jul 18, 2012
Rating
starstarstarstarstar
narcisten zijn inderdaad te veranderen!
by: Anonymous

Dag Rutger, eerlijk dat je - als een narcistische persoonlijkheid zoals je het zelf hebt gediagnostiseerd - zo open erover schrijft. Het is inderdaad mogelijk jezelf te veranderen, zoals jij nu bezig bent te doen. Het vriendelijker zijn tegenover anderen, jezelf wat minder op de voorgrond plaatsen, het helpt allemaal. Het kan echter wel zijn dat het een hele tijd gaat duren voordat je deze nieuwe gewoontes echt gaat voelen als van jezelf. Het kan heel goed zijn dat je blijvend minder voelt voor anderen omdat je empathisch vermogen mogelijk minder is dan standaard. Dit kun je weliswaar met training verhogen maar het kan enige tijd duren. Vergeet dit niet als je soms twijfelt omdat je (weer) eens weinig voelt in jezelf. Het goede doen voor anderen, ook al voelt dat lekker voor jezelf, is altijd nog meer waard dan helemaal niets doen. Dus: zet 'm op en blijf je ervaringen delen/schrijven! groet, Feri Kovács

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.

Return to Het leven van de narcist zelf deel 3.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs