Hersenen en hersenletsel en normaal functioneren

Ooit je zorgen gemaakt of je iets met jouw hersenen hebt, of je een vorm van hersenletsel hebt? Vooral wanneer je iets of iemand’s naam vergat, of wanneer je merkwaardig deed of iets deed zonder dat je er met je hoofd bij was? Nooit getwijfeld aan je fantastische hersencapaciteiten? Natuurlijk heb je wel eens getwijfeld hieraan. Maar…is het een vorm van hersenletsel in zulke gevallen of is het gewoon dat je wat ouder wordt?

Weet je welke normale dagelijkse zaken te maken hebben met je hersenen en op welke manier? Hoe autorijden, sexualiteit, muziek, sporten met je hersenen te maken heeft?

Deze website is opgezet om je meer informatie te geven over wat hersenletsel nu precies is, en met name wat de effecten ervan zijn op jouw dagelijkse leven. Met deze informatie hoop ik dat je erachter komt (en je je realiseert) dat je hersenen, je brein, HET meest belangrijke orgaan is dat je hebt. En dat je daarom erg voorzichtig met jouw brein moet zijn. Dat je brein het mooiste is wat je bezit, dat het fantastische dingen kan doen.

In al die jaren dat ik werk als neuropsycholoog sta ik nog altijd verbaasd over hoe weinig mensen eigenlijk weten over hun hersenen. En over wat zij denken te kunnen doen om hersenletsel zoveel mogelijk te voorkomen, om hun brein zo optimaal mogelijk te kunnen inzetten. Veel mensen besteden weliswaar aandacht aan hun lichamelijke fitheid, met fitness, hardlopen en andere sporten, maar ze vergeten daarbij vaak hoe zij hun brein zo fit mogelijk kunnen houden.

Persoonlijke ontwikkeling en Internet

Ik geloof heilig in persoonlijke ontwikkeling of groei en de vrijheid om je te ontwikkelen tot een optimaal functionerend menselijk wezen, zowel lichamelijk als mentaal. Sterk beïnvloed door onder andere Steve Pavlina (zeer succesvolle blogger) en Ken Wilber (modern filosoof), die ook zoeken naar meer persoonlijke groei en daarmee ook naar een betere wereld, heb ik deze website opgezet.

Internet is het enige moderne medium dat op zo’n grote schaal vrijwel iedereen op de wereld kan bereiken, en met een enorme vrijheid zonder al teveel censuur. Ik geloof dat iedereen het recht heeft op meer kennis en persoonlijke groei, niet alleen diegenen die het geld hebben om boeken of een opleiding te kunnen betalen. Mede daarom is deze website voor iedereen die kan lezen en zich verder wil ontwikkelen.

Ervaring en brein feiten

In mijn werk vertel ik mensen dagelijks over de werking van de hersenen, geef ze tips en trucs om hun geheugen of aandacht te verbeteren. Meestal gebeurt dat als zij binnen komen als een patiënt na een ernstige hersenbeschadiging, bijvoorbeeld na een ernstig auto-ongeluk of na een beroerte. Maar ik ben niet tevreden met het feit dat er nog véél meer andere gezonde mensen rondlopen die dergelijke informatie niet horen, puur omdat zij het 'geluk' hebben geen hersenbeschadiging te hebben opgelopen.

Persoonlijke ontwikkeling start met kennis. Kennis over je brein en de fascinerende dingen die het kan en niet kan doen. Deze website geeft je genoeg informatie om jezelf nog verder te ontwikkelen als mens. Door je informatie te geven die je wellicht kunt vinden in vele boeken over de hersenen. Maar ik geef je nog veel meer: informatie en feiten uit ervaring die NIET in boeken te vinden is. Deze ervaring is voornamelijk opgebouwd met de hulp van meer dan 3000 patiënten met hersenletsel en hun familieleden. Ervaring die je leert hoe je brein functioneert en hoe het optimaal kan functioneren (en niet). Ervaringen zijn echter nog geen wetenschap. Ik probeer dan ook wetenschappelijke links en artikelen te vinden die mijn ervaringen met mensen met hersenletsel kunnen onderbouwen. Daar waar ik minder zeker ben over wat nu waar en niet waar is zal ik dit ook duidelijk erbij vermelden.

'Inside' informatie

Ik ga op deze site vertellen hoe neuropsychologie, de psychologie van het brein en gedrag, werkt om een hersenbeschadiging vast te stellen, hoe neuropsychologische tests werken en eruit zien, hoe je brein zorgt voor jouw concentratie, geheugen, probleemoplossend vermogen, waarneming, hoe je dagelijkse leven vol zit met voorbeelden van hoe je brein functioneert (of niet). Samengevat: je krijgt een kijkje in de keuken van je brein en van het vakgebied dat je brein bestudeert (neuropsychologie).

Het is belangrijk te beseffen dat deze site constant verandert naarmate er meer en meer informatie op komt te staan. Zo wil ik steeds meer interessante links toevoegen die hersenletsel en de gevolgen ervan nóg duidelijker maken. Dat kost natuurlijk tijd. Ik raad mensen dan ook aan regelmatig terug te komen en mijn site te onderzoeken op nieuwe informatie. Via RSS feeds of een blog kun je ook op de hoogte blijven van veranderingen op deze site.

Niet alles

Maar…ik moet wel eerlijk zijn: deze website is er niet voor bedoeld om álle kennis over het brein te vertellen. Het is geen ‘kookboek’ voor hoe maak ik mijn brein beter. Voor dat is er een enorm grote encyclopedie nodig, zoiets als Wikipedia, en dat zou niet echt leuk zijn om allemaal te gaan lezen. Bovendien weten we nog lang niet alles van ons brein. 

Wat ik eigenlijk hoop is, is dat jij je gaat realiseren dat je brein vrijwel volledig bepaalt wie en wat jij doet en bent, en dat je er erg voorzichtig mee moet zijn. En ik hoop natuurlijk dat je meer over het brein gaat lezen, zodat je net zoals ik gefascineerd raakt over dit meest fantastische en meest complexe orgaan dat we hebben. Ik hoop dat je daardoor meer kennis krijgt over je brein zodat je je leven nóg verder kan verbeteren. Zodat we met z’n allen kunnen genieten van en voordeel kunnen hebben bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Omdat ik dát in sterke mate geloof, net zoals Steve Pavlina en Ken Wilber: wanneer jij je steeds verder ontwikkelt, zowel lichamelijk als mentaal, ik en alle andere mensen om je heen ook positief zullen worden beïnvloed. Op deze manier zullen we met z’n allen er baat bij hebben dat jij groeit en zal de wereld uiteindelijk alleen maar meer verbeteren.

Hoe je deze site moet gaan lezen?

Nou, gewoon de links volgen, lees waar ze over gaan en klik op een link die je interesseert. Schrik niet van hoe een beschadiging aan je hersenen je leven kan beïnvloeden. Leer ervan, lees verder en zie hoeveel je brein controleert. Leer en wordt vastbesloten om je leefgewoonten te veranderen als dat je brein ten goede komt. Ontwikkel jezelf optimaal!

Ik zal steeds meer proberen de navigatie op deze site te vergemakkelijken zodat je steeds beter de informatie kan vinden die je zoekt. Maar ook dit kost tijd. Regelmatig een bezoekje brengen raad ik dan ook aan.


Normale hersenen en het dagelijkse leven


Ga naar Wat is een Normaal brein eigenlijk? 

Ga naar Normale Sex en gezonde hersenen 

Ga naar Sociale contacten en een normaal brein 

Ga naar Geheugenproblemen met een normaal brein 

Ga naar Autorijden met een normaal brein 

Ga naar Hobbies en een normaal brein 

Ga naar Aandacht tests: een overzicht 


Alles over hersenletsel

Ga naar Autorijden na een beroerte of traumatisch hersenletsel 

Ga naar Hersenletsel en het dagelijkse leven 

Ga naar Geheugentraining: is dat mogelijk? 

Ga naar Beste behandeling van vermoeidheid na hersenletsel 

Ga naar Psychologie tests 

Ga naar Vermoeidheid na een hersenbeschadiging 

Ga naar Sex, intimiteit en een hersenbeschadiging 

Ga naar Sociale contacten na een hersenbeschadiging 

Ga naar Emoties stress en hersenletsel 

Ga naar Opvoeden na hersenletsel 

Ga naar Storing in Problemen Oplossen /Executieve functies 

Ga naar Problemen met zien na hersenletsel 

Ga naar Hobbies na hersenletsel 


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs