Keer op keer en nu weer... hoe kom je uit die vicieuze cirkel?

by IkSchaamMe
(NL)

Ik schaam me... diep... dat het me weer eens is gebeurd...

zoals al zo vaak voorheen...
en dat bij uitstekende voelers, juist op dit gebied... narcisme.
Wellicht kan de schaamte doorbroken worden door eea hier op te schrijven en op zoek te gaan naar de weg eruit...

Het was me al snel duidelijk maar je blijft toch altijd ergens hopen dat het niet weer zo zal zijn... dat je niet weer op zo iemand viel... het is toch immers het allerlaatste dat je wilt of zoekt of nodig hebt. Je kunt immers geen echt emotioneel band met een narcist opbouwen, wat je kunt opbouwen is op z'n best onecht, in oneerlijkheid, de sterkste band dat een narcist kan hebben, is wel seksueel van aard.

Was ik daarnaar op zoek? NEEN! Heb ik dat nodig? Zeer zeker niet. Waarom trok hij me dan aan? En dan wel zo sterk dat ik het zelf nog niet kan bevatten.

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je een narcistische moeder hebt/had, de aantrekkingskracht tot een narcistisch wezen blijvend sterk is. Ik herinner me iets van een 'satelliet constellatie' voor moeder/kind of zoiets? Ik ben op zoek naar literatuur daarover want daar ligt de anker van dit boemerang-probleem.

Dat het me toch weer is overkomen, ondanks alle ervaringen, eerdere lessen, kennis van het onderwerp en sterke afkeer t.a.v. narcisten... ik kan het nog niet bevatten en neem me dat erg kwalijk.

De 'relatie' duurt pas een paar maanden, vandaag durfde ik eindelijk te erkennen dat het helaas is wat het al lang leek te zijn. Een vriendin maakt zich veel zorgen, vindt het heel erg, is zelfs bang dat het heel slecht voor me zal aflopen, dat er iets ernstigs zal gebeuren. Daarvoor ben ik zelf niet bang. Waarover ik mij wel zorgen maak, is het feit dat ik alles zie, begrijp,... en toch niet - nog niet aldus - de conclusie kan trekken 'stoppen, NU!'... want dit gaat nooit iets worden dat ik echt zou willen, dat me echt zou vervullen, gelukkig maken... maar ik ben helaas verliefd... al vraag ik me soms af 'op wat?'...

Hoe kan ik verliefd zijn op iemand die mij wel wekelijks in bed wil hebben, voor een paar uurtjes, maar voor die ik verder niets beteken eigenlijk? Hij zei wel verliefd te zijn, maar ja... dat waren woorden, blijkbaar om zo goed mogelijk voor voortzetting van het gaande te zorgen.

Ze kunnen zo charmant zijn. Dingen zeggen die je jaren niet hoorde... maar ja... ik weet toch dat ze het alleen doen om te vleien... en dat het weinig betekent. Betekent het dan toch zoveel voor mij te horen dat ik leuk uitzie, etc. etc.? Het speelt blijkbaar mee en zegt iets over mijn zelfvertrouwen.

Dit verhaal kent heel wat probleemzones en ik schaam me ervoor, reden waarom ik niet alle facetten van de relatie zal benoemen. Wel is het zo dat ik de relatie met hem startte nadat hij me had verteld dat het niets 'echts' kan worden. Niets met enige verantwoording, laat staan iets in richting volwaardige, monogame relatie met enig uitzicht op ... een echt met elkaar. Ik was zo verliefd dat ik het accepteerde. Hij vertelde hij heeft een vriendin en woont samen. Echter, of dat wel zo is, vraag ik me recentelijk sterk af. Ik weet niet of het onder narcisten vaker gebeurt... ? maar ik heb het idee dat de vriendin wellicht niet bestaat en meer een soort preventietool is... zodat je niets in je hoofd haalt waaraan nooit voldaan zal worden, maar b.v. ook zodat alle macht in zijn handen is... door b.v. logischer wijze niet te kunnen bellen... en dus alleen hij bepaalt wanneer hij eventueel zin heeft jou te bellen. Ik acht het mogelijk dat er meer vrouwen in een soortgelijke situatie met hem zitten als ik... diverse vriendinnen... en dat hij een ieder netjes op afstand houdt door te zeggen hij zou een vriendin hebben. Dan komt niets te dicht bij en je kunt gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt. Het is iemand die zich absoluut niet aan een ander wil noch kan verbinden.

Ik zou heel graag eea willen lezen over de moeder/kind relatie en hoe eea zich dan vaak in het verdere leven ivm relaties bij het kind ontwikkelt. Ik geraak er emotioneel steeds weer in en moeilijk uit, al snap ik precies wat er aan de hand is en vooral ook dat dat eigenlijk het laatste is dat ik wil.

Waarom schrijf ik vandaag? Omdat het vandaag als het ware door een professional werd gezien en benoemd... zomaar in ene hoorde ik naast me 'hij is alleen maar met zichzelf bezig'. Ik moest lachen en zei ... ja, je werkt met kinderen en die zijn gedurende de eerste jaren zeer narcistisch... een begrijpend lachen over en weer... ik wist het al lang maar vanavond werd het zomaar in ene gezien door iemand op wiens oordeel ik blijkbaar meer vertrouw dan op alle signalen die ik al eerder, en dan wel aan de lopende band, opving. Het heeft, zeg maar, geen zin meer eea goed te praten, weg te kijken, te blijven hopen dat het niet zo is, ... niet zomaar als leek te willen stellen 'hij is een narcist'... al zei ik het precies in al die duidelijkheid al tegen vrienden. Want het gedrag is er nu eenmaal in tal van facetten en op tal van manieren naar. Ik dacht altijd weer 'doe je hem geen onrecht door dat te denken? Is het wel echt zo? Oordeel je niet te snel? Neem je die N term niet te snel in je mond?...'... iedere keer maak ik weer die fout... je voelt het, je ziet het, je hoort het, je WEET het... en toch geef ik altijd voordeel aan de twijfel... . Daarom vandaag. Ik zal niet meer gaan twijfelen. Het is helaas en dan wel heel zeker wat het is. Blijkbaar is het ook hard dit zo en volledig te accepteren... dat het je WEER is gebeurd waarbij je bij helder denken (niet vertroebeld zijnd door verliefdheid b.v.) heel snel een stap opzij doet zodra zo iemand te dicht bij je komt.

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs