Comments for Mijn man, die na 36 jaar huwelijk narcist bleek te zijn!

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Aug 31, 2013
Rating
starstarstarstarstar
ontdoe je van de slachtoffer situatie
by: Anonymous

Niet iedereen is narcist. Volgens de statistieken 1 op 100. Andere beweren 1 op tien. Dat is erg veel. Het is ook bekend, de laatste jaren, dat aan dit soort pathologieen een erfelijke eigenschap verbonden is (zoals met sommige "ziektes", ze worden overgedragen op het kind, of slaan vervolgens 1 generatie over, maar blijven latent in de genen).

Ook is de aanleg en ontwikkeling belangrijk. Niet ieder, met een N ouder, is narcist. Het wordt gevoed door de omgeving door of ernstige verwaarlozing of overbejubeling (van een ouder, 1 van de ouders).

Hoewel ik enkele N mensen ken, en een huwelijk heb gehad van langere tijd, en een losvaste relatie van enkele jaren, zal ik niet beweren dat ik de tekorten uit mijn jeugdjaren "overdoe". Ik heb helemaal geen behoefte aan een herhaling. In een enkel geval, durf ik wel te beweren dat ik iets terugvond in mijn partner (in de relatie) wat mij bekend was als kind (je laten chanteren bv., krampachtig proberen het gedrag van je partner te vermijden, of op te lossen).

Ik ontdoe me van alle mogelijkheden of feiten die mij opnieuw in die rol en valkuilen doen vervallen, waardoor je 'slachtoffer' bent of wordt. Ik ben erg alert geworden. Niet onnodig achterdochtig (dat is een tijd wel zo geweest), maar alert. In dat geval kan ik ook nog zeggen dat ik iets heb geleerd en kan betekenen voor anderen. Omdat de situatie herkenbaar is geworden, en duidelijk.
In mijn vriendenkring zijn er gelukkig ook mensen die dergelijke N figuren erkennen en ook tegen mij zeggen, uit zichzelf "met zulke mensen valt niet te leven; ze zijn niet voor rede vatbaar".

Aug 30, 2013
Rating
starstarstarstarstar
Narcisme moet herkent worden!
by: Anonymous

Ik zit ook in een relatie met een narcist. Ook al 25 jaar en ben er nu ook pas achter gekomen. Het verwondert me dat er zoveel mensen zijn met een narcistische persoonlijkheidsstoornis! Er is in Nederland veel meer loos dan erkend wordt. Zo kwam een kennis erachter dat zijn moeder ook narcistisch is. Alle puzzelstukjes kwamen op zijn plek. Ik heb daar geluk mee want we vinden veel herkenning bij elkaar. Maar moet je nagaan hoe laat wij pas besef hebben van al die vernederingen en dat het niet klopt. Deze kennis heeft ook een narcist op het werk. Niemand doet er iets aan. Ze kunnen met hun charisma alles maken. Heel vreemd eigenlijk want je zou verwachten dat niemand behalve 'de te lieve' mensen erin trappen. Ook dat verhaal klopt dus niet! Je denkt in eerste instantie 'het geluk van je leven' te treffen of de netste persoon! Later blijken het grote uitgekookte asociale psychopaten te zijn.

En ja, wat is er nog weinig bekend over narcisme, niemand die elkaar steunt. Nederland slaapt!

Aug 30, 2013
Rating
starstarstarstar
Er is altijd een mogelijkheid.
by: Sylvia groot

Beste Mary, je zoekt hulp en je zit op de site van Feri Kovacs die jou goed helpen kan.
Jij bent vanuit je jeugd vertrouwd met een narcistische ouder en het is algemeen bekend dat mensen meestal situaties opzoeken die vertrouwd voor ze zijn, zelfs als dat schadelijk voor ze is.
Je moet dus je eigen valkuil leren herkennen, daarvoor is het nooit te laat.
Wat betreft je situatie nu, kun je proberen om een maand te logeren bij vrienden of familie om tot rust te komen. Dan kun je eindelijk ontspannen en evt. nadenken over een strategie hoe je je tirannieke echtgenoot kunt verlaten.
Maar ook daar kan Feri jou wellicht bij adviseren.
Heel veel succes met jouw genezingsproces.
Sylvia

Aug 30, 2013
Rating
starstarstarstarstar
therapie helpt niet / nauwelijks
by: Anonymous

Een hele lastige situatie, waar ik zelf ook in gezeten heb.

Voor jezelf de ontdekking dat je met een N te maken hebt gehad (dat is dus wel iets anders dan iemand die extreem egoistisch is, dat is weer een andere klasse).

Ik heb relatietherapie gehad en gewone therapie en ik kwam niet vooruit. Telkens waren er wel kleine verbeteringen, in ons huwelijk, maar altijd van korte duur.

Materieel ook lastig eea te regelen, want in de afwikkeling krijgt men ook te maken met een N, dus moet je zoveel mogelijk op safe spelen.

Het is mogelijk via de Sociale Dienst een woning te krijgen en voorlopige uitkering, als je zelf geen inkomen hebt. De rechtbank, met advocaat, kan beslissen of u recht heeft op alimentatie (wat waarschijnlijk het geval is) voor de duur van het huwelijk.
Zo zijn de wetten. De duur van het huwelijk.

Om niet nog ongelukkiger te worden zou ik, zonder medeweten van partner, toch advies inwinnen bij een advocaat, of soc. dienst om te kijken hoe u hieruit komt.

Het is maar een advies.
U heeft ook hulp van familie nodig. Of zeer goede vrienden, die met iets kunnen helpen.

Ik ken nu al zoveel vrouwen, inmiddels, die hun huis hebben moeten verlaten. Tenzij de man gaat. Zelfs vrouwen die jonge kinderen moesten meenemen en niet in de gezinswoning bleven. Totdat alles was geregeld, via advocaat.

Voor nu, veel sterkte.
Ik ben nu enige tijd op mezelf, veel stress is van me afgevallen. Het is zwaar.

Aug 30, 2013
Rating
starstarstarstarstar
Jouw verhaal
by: AnneV

Beste Mary,
Bij het lezen van jouw verhaal was het alsof ik een deel van mijn verhaal aan het lezen was. De narcistische man, de narcistische vader en zelfs het narcisme op het werk. Ook ik had een complete burn-out waar ik alleen nog wilde slapen en viel in een diepe depressie waardoor ik ook niet meer wakker wilde worden. Ik geraakte er weer uit en dat zal jij ook kunnen! Je weet dat je niet meer aan jezelf moet twijfelen en dat je bij alles wat je doet of onderneemt jezelf mag vertrouwen. Doe je ding! en zie vooral niet om! Je moet bijna "egoïstisch" worden en jezelf beschermen daarmee. Ik bedoel dit in een goede zin, laat mensen jou niet meer vertellen wat en hoe je het moet doen, volg je gevoel en je "sterke" wil om "beter" te worden en het "beter" te krijgen. Maak je los van je man en zoek een bezigheid, een job, waardoor je onafhankelijk van hem word. Laat je niet "meer" ompraten om dat niet te doen. Het is in het begin heel zwaar en moeilijk maar je word alsmaar sterker, elke dag een beetje meer. Lees heel veel over narcisten en hun persoonlijkheidsstoornissen (dat deed ik dus ook en na 4 jaar nog steeds, zo ben ik nog altijd op deze blog site) waardoor je er steeds meer over gaat "leren" en ook in de toekomst meer gewapend bent met deze kennis om jezelf te beschermen, want geloof me er lopen er veel rond, van die ellendelingen. Zo leer je ook "neen" te zeggen als je een "neen" wilt en kan je op de duur beter tegen een "aanval" van om het even wie. Je leert "incasseren" en verwerken. Voor mij hielp in het begin een psychologe om mijn hart te kunnen luchten.Ze zei me nooit wat ik moest doen, de antwoorden liet ze me zelf vinden. Je kan aan zelfstudie doen om jezelf beter te begrijpen, waarom net jij zo een prooi was geworden. Je werkt aan jezelf elke dag. En geloof me, het werkt. Je stuit op heel veel mensen die jouw verhaal "niet" zullen begrijpen en die vertel je het best zo weinig mogelijk. Laat ze even links liggen.
"Wat je niet heeft kunnen doden maakt je sterker" (what does not kill you makes you stronger)zei Nietzsche en dat is zeker waar. Zo zal het ook bij jou zijn. Ik wens je heel veel moed en sterkte, je komt er zeker!

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.

Return to Mijn man, die na 36 jaar huwelijk narcist bleek te zijn!.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html