Mijn narcistische zus?

by Ximi
(Amsterdam)

Een poosje geleden las ik over nps omdat ik er achter wilde komen wat het gedrag van mijn ex toch te betekenen had en tijdens het lezen dacht ik opeens: het lijkt ook wel of ik mijn zus beschreven zie staan...

Na haar uitbarsting een paar dagen geleden tegen mij, ben ik zo geschrokken dat ik toch weer aan een stoornis ging denken bij haar en als ik terug denk aan vroeger, was het toen eigenlijk al duidelijk.
Haar stem veranderde van de week ook zelfs, dit was gewoon eng! Totaal empathieloos reageerde zij op mijn gevoelens en pijn, en eigenlijk altijd al.
Er zijn zoveel voorbeelden te noemen, maar laat ik proberen zoveel mogelijk op te noemen.
Gemenigheid, ziekelijke jaloezie, mensen tegen elkaar opzetten, alle aandacht op zichzelf vestigen, jij staat overal voor Piet Snot bij, jij helpt haar, zij jou nooit, liegen, anderen voor haar karretje spannen, zichzelf slachtoffer vinden, zwaar egocentrisch gedrag, hele vieze gemene dingen zeggen, alles van je af willen pakken: aandacht van jouw visite vragen, jouw werk willen hebben, jouw talenten het liefst van je af pakken, er nooit voor jou zijn, op een vreemde radicale manier het ouderlijk huis verlaten met iemand die ze een paar weken kende, veel te jong op vreemde manier (in de bosjes met een boterhamzakje) seks hebben, ik werd steevast 'dat kut zusje' genoemd, uitlachen samen met haar vriend omdat zij in een splinternieuwe slaapkamer zat en de mijne nog lang niet af was, toen de mijne af was wilde zij die snel hebben, wat ik met mijn stomme koppie deed en ik in die van haar waar het gloednieuwe tapijt al helemaal verpest was door de gel en de haarlak, mij uitlachen dat ik niet kon zingen, terwijl ik dat juist wel heel leuk kan en zij snel meedoen aan talentenshow wat ik graag wilde, maar mijn ouders mij nog te jong voor vonden, ik zat bij balletschool waar zij snel haar kont in draaide en met de ploeg naar Top Pop ging, heel erg pijnlijke prikkeldaad armen geven, volwassenen heel erg knijpen tot scheve neuzen en littekens voor het leven aan toe, elke dag tegen je zeggen dat je dom, dik en lelijk bent, nergens goed voor en niets kunt, als er andere mensen bij waren heel lief tegen me doen en zodra ze weg waren kreeg ik een klap voor me kop, mij onder chantage dingen voor haar laten doen, me zelfs tot roken dwingen toen ik nog een kind was, alles krijgen en alles gedaan krijgen van anderen, heel vies en neerbuigend op andere mensen neer kijken, haar moeder nooit eens zomaar bezoeken, alleen de verplichte dagen en zelfs die nu ook niet meer, terwijl moeder wel achter haar aan moet blijven lopen, me dagelijks in elkaar timmeren toen ze zelf gepest bleek te worden op school, zij 15 ik 11, als stotterende buurmeisje praatte (stotterde) opeens keihard zeggen: "Stotter niet zo!" en mensen opdrachten geven als: "Klim in die paal!" en als ze er dan ongelukkig uitgleden zoals tanden verliezen tegen de paal, keihard gaan lachen, met
bekakte stem praten aan de telefoon, zichzelf interessant vinden en uitsloven voor de baas, ik was eens samen met mijn moeder door de politie bij haar afgezet omdat mijn vader (overigens ook zo'n stoornis) weer eens huiselijk geweld toepaste, dit was laat in de avond, heeft ze ons zo de deur geweigerd, terwijl we wel de volgende dag weer voor haar wensen mochten vliegen, over iedereen zegt ze: "Die stinkt!" en ook mensen uitschelden waar haar kinderen bij zijn, nooit alleen kunnen zijn, mannen met geld (in de familie) uitgekozen, als ik een nieuwe vriendin had daar overdreven aardig tegen zijn om mij later te vertellen dat ik maar weer een rare vriendin uit had gekozen, terwijl die vriendin mij dan later natuurlijk vertelde dat ik zo'n leuke zus had!

Het ergste is nog dat zij mij in de steek heeft gelaten toen ik er niet meer voor haar kon zijn...
Ik kreeg door de stoornis van mijn vader en door hoe zwak zij mij vroeger al had gemaakt: dat ik alles voor een ander moest doen, anders zou mij iets zwaaien en me daardoor dus ook zo beet heb laten nemen door mijn dominante vader, een zware depressie en angsten. Nog nooit heeft zij mij hier in gesteund, keek me alleen maar aan of ik een buitenaards wezen was, maar krijg nu wel het verwijt dat ik er niet meer voor HAAR was! Ik kon er niet eens voor mezelf zijn, maar hoe vaak mensen dat ook proberen uit te leggen, het dringt niet tot haar door.

En zo kan ik nog wel door en door blijven gaan met voorbeelden noemen.
Maar wat er van de week gebeurde heeft in een keer alle schellen van mijn ogen doen verdwijnen! Dit was zo'n rare gewaarwording, ze gedroeg zich weer alsof we weer kind waren. Zo'n vreemd gevoel gaf me dit, ze is 42.

Ik laat nu heel goed tot me door dringen dat zij een stoornis heeft en zie haar niet meer als gelijkwaardig persoon, met dezelfde gevoelens en inzichten als ik zelf en vat al haar woorden en daden niet meer persoonlijk op.
Ze heeft op iedereen commentaar en is stinkend jaloers op de gekste dingen, dus sowieso moet ik het maar niet persoonlijk opvatten.
Maar het feit dat zij een stoornis moet hebben, is een eng idee, maar het lucht ook wel weer erg op! Alle puzzelstukjes vallen nu op zijn plaats!
Maar ik heb nog wel een heel eng gevoel nu het een naam heeft.
Het is heel raar om te beseffen dat zij een heel andere belevingswereld heeft dan ik, het is nu net of ik opeens zoveel jaar wijzer ben dan zij... Terwijl zij mij vroeger juist altijd zo liet voelen dat zij de oudste en de belangrijkste met veel meer zeggenschap was.

Ik heb geen zus meer en dus ook nooit gehad. Althans niet in die zin die ik dacht. Ik had haar gedrag gewoon geaccepteerd als haar karakter, maar nu dringt het besef tot mij door dat ze niet zomaar een moeilijk karakter heeft, maar eigenlijk ziek is...

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs