Na 20 jaar scheiding nog last van hem

by Anja
(Amsterdam)

Mijn ex en ik hadden een verschil van nationaliteit. We waren in het begin erg verliefd. Maar het was van het begin af aan een relatie vol conflicten.


Hoe vaak ik het uit heb gemaakt en weer naar hem terug ging, ik kan het niet meer vertellen.

Sensationele ontsnappingen aan een man, die niet altijd, maar soms heel gevaarlijk kon uithalen, fysiek en ook altijd kleinerend was, in elk geval voor mijn gevoel en mij in een huwelijk liet zonder enig affectie. En ook met de seks was het na een poos gedaan. "Wie wil er boven op jou" zo luidde zijn commentaar.

Maar ook een man, die heel emotioneel kon doen, die seks leverde als ik wilde en nooit erom zeurde. Een mooie man en ook een man, die iedereen innemend vond in zijn gedrag. Hij kon letterlijk iedereen in zijn sociale omgeving om zijn vingers winden. Maar achter de gesloten deuren was hij niet meer innemend. Hij was eerder kwetsend, isoleerde me mentaal van iedereen, waar ik een sociale band mee had. Hij was ook onverwachts, kon in woede uitbarsten waar ik het totaal niet verwachtte.

Na twaalf jaar huwelijk vluchtte ik met mijn twee kinderen terug naar mijn geboorteland. Dat was een zware beslissing, maar ik besefte dat als ik bleef, ik knettergek zou worden. Ik zat inmiddels zwaar onder de medicijnen, had uitbarstingen, hyperventilatie, angstaanvallen, slapeloosheid.

Eenmaal in Nederland haalde een huisarts al mijn medicijnen weg en langzamerhand begon ik te herstellen en weer evenwichtiger te worden. Maar iedere keer als mijn ex in Nederland is en dat is hij nu hij gepensioneerd is veel vaker en langer, dan ben ik van slag. En hoe vaker ik met hem te maken heb en hoe langer hij in mijn buurt is, al is het straten verderop, hoe labieler ik weer word.

Ik denk nu,
dat deze man een echte narcist is. Al is het verwarrend, dat hij juist heel emotioneel kan zijn, hij huilt zelfs bij een grapje. Hij lijkt een betrokken vader en hij heeft zijn familieleden letterlijk naar de dood gedragen...

Mijn kinderen zijn toevallig heel pittige mensen, ze kunnen zich goed bij hem redden. Hij laat zich door hen corrigeren. Ook kunnen ze zijn oraties om gelijk te krijgen afbreken. Kortom: hun verstandhouding is stukken beter dan die van hem en mij samen.

Zij ontkennen niet dat hij moeilijk kan zijn maar ze houden van hem. Ze vinden hem een betrokken vader, die in het ouder worden veranderd is.

Maar ik ben ongerust. In hoeverre kruipt hij ook in hun hoofd. Wat doet hij met ze? Hoe moet het nu verder in de toekomst? Ik heb al besloten dat ik hem zo weinig mogelijk wil zien, alleen nog bij belangrijke familiegebeurtenissen maar verder niet. Dat besluit heeft me opgelucht. Maar de bezorgdheid blijft.

De kinderen zeggen dat ze geen last van hem hebben en dat ik ze gewaarschuwd heb en dat ik het er verder bij moet laten en dat ik moet beginnen het verleden te verwerken.

Dat vind ik zelf ook trouwens, ik wil niets liever. Ik wil die man helemaal niet meer in mijn hoofd. Maar omdat ik samen met hem (klein) kinderen heb is dat wel moeilijk. Ik weet hoe hij mij tot een wrak maakte: voor de goede orde: ik ontmoette hem toen ik 17 was en trouwde toen ik 32 was. Ik was tot dan toe redelijk evenwichtig en had ook wel goede relaties met mannen gehad. Ik had vroeger veel vrienden.

Nu is dat minder, ik ben denk ik minder gezellig dan vroeger.

Ik denk wel,dat ik er nog een keer hulp bij ga halen, nu ik dit vermoeden heb over mijn ex.

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs