Neuropsychologisch onderzoek: de complete uitleg

Wat is nu eigenlijk een neuropsychologisch onderzoek? Op andere pagina's heb ik al uitgebreid uitgelegd wat nu hersenletsel is en de gevolgen daarvan op allerlei zaken in het dagelijkse leven. Met name de gevolgen op het gebied van denken (cognities), emoties en gedrag zijn berucht. 

Nauwkeurigheid

Neuropsychologisch onderzoek is in staat om deze gevolgen het meest nauwkeurig in beeld te brengen. Veel nauwkeuriger dan een MRI- of CT-scan. Deze soort scans meten namelijk niet processen in het hoofd of gedrag; ze meten alleen maar weefsels. Pas als functionele MRI of een SPECT of PET-scan wordt toegepast, kan bekeken worden hoe de hersenen zuurstof en bloedsuiker opnemen en dus hoe hersenprocessen verlopen. 

Het nadeel van dergelijke medisch-technische onderzoeken is dat zij erg duur zijn, een CT-scan is het goedkoopst, 200-300 euro, een MRI-scan kost al gauw 600 euro. De PET-scan, SPECT lopen al heel snel op qua prijzen en slechts enkele ziekenhuizen in NL hebben deze dure apparaten.

Duur maar ook zeer gevoelig

Een neuropsychologisch onderzoek is ook niet goedkoop, een beetje onderzoek is al vanaf 400 euro tot wel 1600 euro als het gaat om zeer uitgebreid onderzoek bij bijvoorbeeld letselschade-zaken. Maar...een neuropsychologisch onderzoek kan veel meer dan de andere onderzoeken het mentale (het denkvermogen), het emotionele en gedrag bepalen en vaak ook verklaringen bieden. Het ziet vaak ook meer dan een CT-scan of MRI-scan als het gaat om bepaalde ziektebeelden. Zo kun je een 'schone' MRI-scan hebben na een auto-ongeluk maar het gedrag en bijvoorbeeld het geheugen van iemand kan daarna radicaal veranderd zijn door diffuus hersenletsel (vaak te maken met een beschadiging aan de verbindingsbanen in de hersenen, niet goed te zien bij een MRI- of CT-scan).


Neuropsychologisch onderzoek: de onderdelen

Een goed neuropsychologisch onderzoek onderzoekt de volgende mentale processen:

de visuele waarneming (het zien en interpreteren van dingen om ons heen),

het geheugen (zowel het opnemen van informatie als ook het goed kunnen opslaan en herinneren van deze informatie)

de aandacht en snelheid van informatieverwerking (concentratie, dingen tegelijkertijd kunnen doen)

de taalvaardigheid (spreken, schrijven, rekenen)

het logische denken en het oplossen van problemen (zie ook mijn pagina over executieve functies of problemen oplossen)

Daarnaast worden ook de emoties en gedrag goed bekeken. Hieronder valt onder meer hoe iemand reageert, hoe emotioneel iemand is, en of iemand stressbestendig is of niet.

Per onderdeel wil ik nader uitleggen wat er dan allemaal gevraagd kan worden. Ook wil ik aangeven hóe dat onderzocht wordt. Hierbij wil ik niet de neuropsychologische test zelf verklappen want dat mag niet. Wel wil ik voorbeelden geven die toch een idee geven hoe zo'n onderzoek nu gaat. Op andere pagina's heb ik overigens enkele neuropsychologische tests meer in detail beschreven.

wordt dus vervolgd.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs