Niet te geloven..

by nj
(nederland )

Mijn partner heeft te maken met een narcistische baas die 99% zeker Narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Ik heb zoveel gelezen erover en me er helemaal in verdiept en van de 9 DSM-IV-TR criteria heeft hij ze alle 9.

Jaren vond ik de verhalen van mijn partner al vreemd en dacht steeds "wat is er toch met die baas" maar kon mn vinger er niet op leggen. Zelf zei hij ooit tegen mijn vriend dat hij ADHD heeft dus ik gooide het daar op. (ik denk ook echt dat hij dit niet loog want die man kan nog geen 5 min. stil zitten & is heel snel afgeleid & erg verslavingsgevoelig) Wat doet hij dan in het bedrijfsleven als functie van "baas" zou een helder persoon zeggen. Daar komt de NPS dus kijken.

Die man gebruikt ook regelmatig drugs maar mijn partner is de enige die zijn verhalen steeds hoort. Mijn partner heeft een hele zachte persoonlijkheid en is communicatief minder sterk en daarvoor moet ie het nu bezuren. Deze beste man was eerst boekhouder bij het bedrijf en heeft door fraude-leugens af te schuiven op zijn toenmalige onderbaas het voor elkaar gekregen dat deze zijn baan verloor. Zelf heeft hij degene boven hem overtuigd dat hij zelf erg geschikt zou zijn voor die functie en voila deze bezit hij nou. De fraude-leugens vertelt hij in een onsamenhangend verhaal aan mijn partner, hoe hij ervan genoot zn onderbaas weg te werken, maar hij weet het zo te brengen dat ie in eenzelfde gesprek zn exbaas de grond in boort maar ook weer zegt dat ie hem zou missen en dat hij dit allemaal in het belang van het bedrijf doet en hem niks te verwijten valt want hij was er immers ook van geschrokken. Dit vertelt hij ook alleen weer tegen mijn partner ná werktijd via tel. of WhatsApp of als ie mijn partner alleen heeft. Ook drugsverhalen over zijn drugstrips krijgt mijn partner voor zn kiezen. Maar altijd zodat niemand anders het hoort.
Hij voelt zich gediscrimineerd en geïntimideerd door zijn baas. Ik hoop dat u tips heeft want hij krijgt coaching via een sociale werkvoorziening maar die zeggen doodleuk "de vrede bewaren en zelf oplossen" en doen dus niks voor hem. Dit beheerst zijn leven volkomen. Deze "baas" heeft t zo hoog in zn bol, pleegt dus fraude, heeft de 1 na de ander weggewerkt & ontslagen met smoesjes en heeft zich van onder naar boven gewerkt en snakt naar macht. (hij heeft de persoon die bij hem op kantoor zat met intimidatie naar 'n lagere functie gewerkt en heeft sindsdien zijn kantoor als troonzaal ingericht & heeft 'n greins op zn gezicht van heb ik jou daar) & Hij heeft nog n aantal hogere bazen boven zich die hij ook naar zijn hand heeft weten te zetten en gaat over lijken. Hij kleineert, manipuleert door de ene week mn vriend te "groomen" en de week daarna hard toe te slaan door hem compleet de grond in te boren als mn vriend ook maar iets van tegenspraak geeft.

Hij dreigt mn vriend met ontslag en officiële waarschuwingen, mijn vriend is hier niet tegen opgewassen en omdat mn vriend via een sociale werkvoorziening bij dit bedrijf terecht is gekomen word er ook nog eens regelmatig onder de gordel opmerkingen gemaakt over zn "verstandelijke beperking" (deze verst. beperking is zo minimaal, en uit zich alleen in bijv. dingen 3x moeten navragen ipv 1x, waardoor t werk wat langzamer gaat dan bij n ander maar het bedrijf (een garage) krijgt hier dan ook subsidie voor. Verder is er emotioneel en sociaal gezien niets mis met hem) mijn vriend is n lieverd en n gevoelsmens en kan niet tegen onrecht en als zn baas "kuttekop" of "homo" zegt trekt hij zich dat aan. Zoals ieder ander dit zou doen. Dan komen er opmerkingen als; "jij met je verst. beperking snapt dit natuurlijk niet" "je pakt alles veel te zwaar op" "je moet eens een psycholoog bezoeken" "wat doe je weer moeilijk" "zal ik je jobcoach eens even bellen en haar de waarheid vertellen over t feit dat jij zo met mij omgaat" (hier bedoelt ie dan mee dat mijn vriend bijv niet met zn ogen mag rollen van hem als zn baas em weer eens na gilt)

Hij praat alleen tegen mijn vriend over zn drugsspelletjes maar of dit een soort sensatiemethode is en hij in zijn eigen leugens gelooft is niet duidelijk. Wel zijn de feiten dat deze man altijd grote ogen heeft, heel vaak even "weg moet" om t half uur op de wc zit en door mijn vriend n x met een soort van witte neus gespot is. Maar ook dit is weer zijn verhaal tegen die van mijn partner.

Deze man liegt en bedriegt om zn zin te krijgen, maar kan dingen zo geloofwaardig brengen dat je er akelig van wordt. En als t em te heet onder de voeten wordt de vermoorde onschuld spelen. Het ligt altijd aan n ander. De rest van de wereld is gek maar hij niet en wil zich overal tussen mengen. Hij roddelt tegen zn personeel over anderen en is zo onprofessioneel. Flapt er alles uit wattie denkt en vaak zijn dit hele pijnlijke en harde woorden. Hangt gewoon de telefoon op middenin t gesprek, blaft zijn collega's af waar de klanten bij staan. Dit alles vindt mijn vriend niet te geloven. Hij staat iedere dag weer perplex over hoe deze man met anderen omgaat.

Heeft deze man bijv. net een collega de deur uit gewerkt dmv leugens, roept ie doodleuk tegen de overigen: "ben maar niet bang voor je baan hoor, ik zal jullie nog niet zeggen wie de volgende is"
Ook weet mijn vriend 95% zeker dat hij oude voorraad van t werk verkoopt maar dit geld in zijn eigen zak steekt. Dit heeft hij mn vriend een keer in n cryptische opmerking verteld en toen mn vriend later vroeg of ie dat werkelijk heeft gedaan speelde hij wederom de vermoorde onschuld.

Deze man kickt op sensatie en discussie en zal winnen hoe dan ook. Het erge is dattie hier ook voor uitkomt. Hij kent geen gevoel van schaamte en empathie en de empathie die hij heeel af en toe geeft is een toneelstuk. (bijv. Collega heeft moeder verloren is t enige wat hij zegt "ahh wat erg ja, is er nog koffie? "and that's it)

Mn vriend's collega's houden hun mond stijf op elkaar, doen hun werk en gaan naar huis. Zij willen zich nergens mee bemoeien en hebben niet eens goed door hoe de vork in de steel zit. Maar de drugs-verhalen horen zij niet, de ADHD vinden ze gewoon bij hem passen, de geheime zaakjes die in dit bedrijf gaande zijn willen zij zich niet in mengen, de denigrerende opmerkingen nemen zij voor lief en als dhr. Baas dan weer charismatisch doet kijken ze weer tegen hem op. Ze vinden t schijnbaar doodnormaal dat ze worden afgeblaft (en dat gaat er hard aan toe, geloof me) door hun baas. Maar mijn vriend is de enige die deze manipulatieve praat te horen krijgt en de situatie abnormaal vindt. Hij spant iedereen voor zn karretje door vriendelijke woordjes zoals "ahhh je wast wel even mn auto he dan haal ik dadelijk voor jou wat lekkers te drinken" maar vergeet dit dan "per ongeluk" te halen.

Ook dreigt hij mijn vriend zn functie aan te passen als mijn vriend nog 1x wegloopt in t gesprek. Hij wil dat mn vriend blijft staan en zich compleet de grond in laten boren door hem maar ik heb mn vriend gezegd hem voortaan te negeren en weg te lopen en dit leert mn vriend nu te doen maar deze beste man kookt hiervan. Negeren is iets wat ie absoluut niet tolereert en ik snap ook wel waarom want dan is de mogelijkheid tot discussie weg. Want 9 van de 10x wint hij deze discussie van mijn vriend.

Dit heeft grote impact op ons leven en iedere dag weer hebben wij t over deze man. Deze man denkt verheven te zijn boven de wet, komt vaak te laat of gewoon niet, er mag niet gerookt worden maar hij rookt gewoon binnen (binnen in een garage roken is levensgevaarlijk) hij mag de werkbus mee nemen naar huis, hij schept op over hoe hard hij werkt maar soms heeft ie op t einde van de dag nog niks uitgevoerd als alleen spelletjes op zn pc. Maar dit "groomen" is de laatste tijd heel erg. Hij vertelt (onzin)drama-verhalen in vertrouwen aan mn vriend. Mn vriend vindt dit dan heel erg voor hem en leeft met hem mee en geeft hem advies. Zn baas zegt dan: "jij bent de enige die me begrijpt, je bent zo rustig, we kunnen t goed met elkaar vinden he" om hem vervolgens een aantal dagen later compleet de grond in te boren.

Ik noem deze man de duivel... Maar kan hij mijn vriend zomaar ontslaan of officiële waarschuwingen geven en mag dat zomaar die dreigementen en intimidatie? Mn vriend heeft hard moeten knokken voor n plaatsje in deze maatschappij en vindt zn werk erg leuk (het werk zelf) en wil dit niet zomaar opgeven door de handdoek in de ring te gooien maar deze man is zo slinks.

Heeft u tips?
MVG mevr. NJ.

Click here to read or post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs