Hoeveel fouten maak jij in je dagelijkse leven en denk jij dat dat een normaal brein is?

Twijfel je nog steeds dat je geen normaal brein of hersenen hebt? Vooral nadat je hier zoveel hebt gelezen over hersenletsel, zou het zomaar kunnen zijn dat je je zorgen gaat maken over jouw hersenen. Maar ontspan, want hier komen allemaal voorbeelden van welke fouten normale/gezonde hersenen maken in het dagelijkse leven. Soms meer dan gewoonlijk en meer dan anderen. Maar nog altijd kun je dan wel gezonde hersenen hebben.

De voorbeelden die ik geef komen van verschillende bronnen: boeken, TV-series, films, kunst, artikelen in tijdschriften, discussies met mensen in mijn persoonlijke kring of op straat en eigen persoonlijke ervaringen. Maar de grootste bron is toch wel mijn ervaring als neuropsycholoog, werkzaam in een kliniek. Met ongeveer 3500 patiënten die ik de afgelopen 20 jaar heb onderzocht en gezien, meestal hersenletsel-patiënten, heb ik een schat aan informatie ontvangen over hoe gezonde én ongezonde hersenen werken. De patiënten en hun families vertelden mij verhalen die me altijd (nu nog) aan het denken zetten over de werking van onze hersenen. Met alles dat ik al heb gelezen over de hersenen, dacht ik heel wat te weten. Maar telkens bleek en blijkt dat deze verhalen nóg meer informatie geven over hoe de hersenen werken. Zij hebben enorm geholpen mijn kennis over de hersenen te verbeteren. Daarvoor wil ik ze hier heel erg bedanken. En als dank wil ik dat hun ervaringskennis (en hun leed) gedeeld kan worden met de lezer van deze site. Opdat deze lezer zijn of haar leven kan verbeteren met al deze ervaringskennis.

Voorbeelden uit het dagelijkse leven: voor jou en anderen

Het is mijn hoop dat jij met al deze kennis meer over jezelf leert en dat je daarmee ook relaxter en sterker in het leven kan staan, met minder stress. Mogelijk kun je hiermee je eigen fouten beter begrijpen en ze beter corrigeren. Uiteindelijk hoop ik ook dat je de fouten van andere mensen beter zult leren begrijpen, zodat je meer compassie, meer begrip en empathie voor ze kan opbrengen.

Mocht je je zorgen maken om iemand, of iemand’s gedrag, dan hoop ik dat de voorbeelden die gegeven worden jouw inzicht geven in wat nu meer normaal en meer abnormaal hersenfunctioneren is. Op deze manier kan je beter beslissen of je bij iemand die je kent toch meer professionele hulp moet inroepen of niet (b.v. dat van een huisarts, neuroloog of zelfs neuropsycholoog). 

De voorbeelden zijn uit het dagelijkse leven, een beetje willekeurig gekozen, er is niet echt een bepaalde logische volgorde gemaakt. Soms zijn ze grappig, soms niet. Om toch een bepaald overzicht te houden, heb ik verschillende activiteiten opgesplitst over meerdere pagina’s.

Hieronder kun je op de links klikken om naar de voorbeelden te gaan (of bekijk het navigatie-menu links):

 

Ga naar Autorijden met een gezond brein 

Ga naar Geheugenproblemen met een gezond brein 

Ga naar Hobbies en gezonde hersenen 

Ga naar Sociale contacten en gezonde hersenen 

Ga naar Normale sex en een gezond brein 

Ga naar Zelfverzorging en normale hersenen 

Ga naar Normale hersenen, gedrag en persoonlijkheid 

Ga terug van Normaal brein naar Nederlandse Homepage 


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs