Feri Kovács, neuropsycholoog in Nederland

Ik werd geboren in Nederland in 1964, een mooi jaar voor de Beatles met een zeer warme zomer. Daar middenin werd mijn moeder met spoed in het ziekenhuis opgenomen omdat ik mezelf had aangekondigd. Wel 6 weken te vroeg, maar direct al ‘high’ op zuurstof (in een couveuse).


Ik studeerde psychologie vooral omdat ik me erg interesseerde voor de mens, in zijn biologie, zijn cultuur, zijn taal, zijn geweld, zijn vertrouwen in vooruitgang. Geleidelijk koos ik ervoor om me te specialiseren in neuropsychologie, een vakgebied met meer ‘harde’ wetenschap en veel minder gespeculeer dan in andere gebieden van de psychologie. Bovendien ging het hier over de werking van de hersenen en daar was en ben ik nog steeds mateloos in geïnteresseerd.

Na enige jaren te hebben gewerkt aan een promotie-onderzoek was het tijd iets anders te zoeken omdat er geen baanvooruitzichten waren. Ik koos voor de veiligheid van een klinische baan, heb nog wel geprobeerd het promotie-onderzoek goed af te ronden maar de combinatie van woon-werkverkeer, drukke klinische baan en een relatie was teveel van het goede. Met pijn in mijn hart heb ik toen besloten met het proefschrift te stoppen. Maar ik ontwikkelde nog wel samen met collega’s een specifieke strategietraining (TPM: Time Pressure Management) en ik kreeg meer ervaring in het behandelen van hersenletselpatiënten.

Omdat ik nu ruim 3000 patiënten met hersenletsel in de afgelopen 20 jaren gezien heb, heb ik wel enige klinische ervaring opgebouwd. Ik werd enorm geholpen door al die patiënten en hun families, hun verhalen waren goud waard. Het zijn hoofdzakelijk hun ervaringen en verhalen die van mij de klinisch neuropsycholoog gemaakt hebben die ik nu ben. Ondanks alle ellende ben ik hen erg dankbaar, dankbaar dat ik ze ooit ontmoet heb. Elke keer weer luisterde ik, leefde ik met ze mee, soms met moeite mijn tranen bedwingend. Eén van de redenen voor deze website is dat ik al deze mensen wil eren. Hun lijden heeft mogelijk enig nut als ik dit kan delen met meer mensen. Dat wij allen kunnen leren van hun lot. Dat is wel het minste dat ik voor hen kan doen.

Naast mijn baan heb ik mijn eigen test software bedrijfje Pyramid Productions. Hier probeer ik betere neuropsychologische tests te ontwikkelen. Betere tests die het onderzoek naar en behandeling voor mensen met hersenletsel mogelijk kan verbeteren.

Privé, is er het een en ander gebeurd in mijn leven. Mijn moeder plotseling verloren met 63 (plotselinge hartproblemen) in 2008, mijn scheiding in 2007, een nieuwe relatie in 2008. Mijn ex-vrouw en ik leven zo’n 400 meter van elkaar vandaan, met een soort co-ouderschap en ik zie mijn 2 dochters van 15 en 20 elke week 2x en om het weekend. Hen opvoeden is wel het grootste en bij tijden grappigste project wat ik ooit gehad heb.
Mijn wortels zijn volledig Hongaars, ik spreek het nog een beetje maar dan op het 4-jarigen niveau. 

Mijn hobbies? Nou, dat is wat lastig. Ik ben overal in geïnteresseerd maar vooral films (The English Patient, The Matrix Trilogy, Inception, Memento, en vele anderen), squash, padel (kruising tussen tennis en squash), cycling, dancing (salsa, tango) zijn toch wel mijn favorieten waar ik helaas niet altijd aan toe kom.

Ik hoop dat u veel plezier heeft en vooral veel leert tijdens het lezen van deze website. Er zal constant wat toegevoegd worden.


Ga naar Pyramid Productions 

Ga terug naar Nederlandse Homepage


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs