Persoonlijke groei met behulp van een computer programma?

Deze pagina gaat over een speciaal gemaakt computer programma genaamd P.E.A.C.E, voor persoonlijke groei én Zelfbeeld-versterking! Het is ontwikkeld om iedereen te helpen zichzelf te ontwikkelen tot een meer stabiele en emotioneel sterke en gezonde persoonlijkheid. Wat iemand ook heeft meegemaakt. Of dat nu een hersenletsel is, een relatiebreuk, de dood van een dierbare, het verlies van een baan. Het maakt niet uit welke ellende, emotioneel of lichamelijk, P.E.A.C.E. is ontwikkeld om met behulp van cognitieve gedragstherapie deze problemen aan te kunnen en zo persoonlijke groei te stimuleren. Daarnaast versterkt het je Zelfbeeld zodat je emotie-regulatie toeneemt en je rustiger wordt.

P.E.A.C.E. staat voor Personal Emotions Analyzer using Computerized Editing. Het symboliseert direct dat er meer rust in je hoofd ontstaat als je het gebruikt en het beschrijft ook nog eens hoe dit programma dat doet, namelijk door het analyseren en opschrijven van je eigen emoties (en gedachten) met behulp van een eenvoudige computer text editor. Het is vooral een hoogst gestructureerde manier van het opschrijven van je gedachten. Zo gestructureerd omdat je hiermee het beste je eigen emoties en gedrag kan leren te ‘beheersen’. Dit klinkt heel steriel maar in feite leer je je eigen emoties goed te herkennen én zorg je ervoor dat ze in intensiteit niet té heftig en ongecontroleerd worden. Op deze manier volgt persoonlijke groei als vanzelf en wordt je Zelfbeeld versterkt.

P.E.A.C.E. is gebaseerd op de principes en technieken van de cognitieve gedragstherapie (CGT) waarbij ik enkele elementen heb toegevoegd. Elementen die in het jarenlange werken met patiënten in de praktijk extra goed bleken te werken. Omdat ik P.E.A.C.E. heb kunnen gebruiken bij enkele patiënten, kon ik ook de effectiviteit ervan en het gebruiksgemak testen. Ik was verrast hoe krachtig dit simpele programma kon werken en de persoonlijke groei van mensen kon stimuleren. Ik wist natuurlijk al wel dat CGT erg effectief kan zijn, maar P.E.A.C.E. liet zien dat het nóg veel sneller en krachtiger kon. Mensen konden sneller emotionele stabiliteit en persoonlijke groei bereiken dan met de standaard CGT technieken.

P.E.A.C.E. heeft vele voordelen en ik vermoed dat het veel krachtiger is in psychotherapie dan louter gesprekken van persoon tot persoon. Ik geloof zeker dat met P.E.A.C.E. het aantal gesprekken met een psychotherapeut of psychiater flink verminderd kan worden. P.E.A.C.E. kan echter NIET een ervaren therapeut vervangen, het werkt in feite complementair (dus sámen) met een ervaren therapeut. In de volgende alinea’s wil ik u overtuigen van de kracht van P.E.A.C.E. om uw eigen persoonlijke groei te vergroten, om uw afhankelijkheid van een therapeut te verminderen.

De voordelen van P.E.A.C.E.

Het grootste voordeel van P.E.A.C.E. is dat je zaken moet opschrijven en dit schrijven is in sterke mate gestructureerd. Het opschrijven van je eigen gedachten, emoties en gedrag heeft een sterk helend effect omdat de hersenen hierdoor bevrijd kunnen worden van repetitieve, plagende, zeurende, obsessieve gedachten. Vermoedelijk heeft dit veel te maken met het zogenaamde Default Mode Netwerk in het brein. Dat is in feite de ‘marketing’ terminologie voor het simpele feit dat onze hersenen maar blijven werken, in je slaap, overdag, altijd. Dit automatische netwerk lijkt zaken die ons emotioneel wat doen, te blijven herhalen. Maar door het blijvend herhalen van deze vaak stresserende gedachten in ons werkgeheugen, wordt in feite niets opgelost omdat dit werkgeheugen nu eenmaal te klein is om alles (letterlijk) op een rijtje te zetten. Zie ook mijn pagina over Normale Persoonlijkheid.

Wanneer je stresserende gedachten of emoties echter opschrijft, dan maak je je werkgeheugen vrij van dergelijke gedachten en zorg je er voor dat het Default Mode Netwerk niet automatisch zulke vaak negatieve gedachten constant blijft herhalen. Maar…het opschrijven is niet genoeg voor persoonlijke groei. Het moet namelijk gedaan worden op een uiterst gestructureerde en verstandige manier. Op zo’n manier dat het je werkelijk gaat helpen om controle over je emoties en gedachten te krijgen. In feite is P.E.A.C.E. een sterk gestructureerde manier om jezelf te trainen in het meer gebalanceerd te leren denken, te voelen en te gedragen. Als je met P.E.A.C.E. traint, dan zul je al gauw merken dat je meer ontspannen wordt en je hoop op het aankunnen van stress zal met meer oefening alleen maar toenemen. Persoonlijke groei kan dan echt een stimulans krijgen.

P.E.A.C.E. werkt vooral omdat het focust op je gedachten. De onderliggende filosofie is hetzelfde als bij CGT: uitsluitend gedachten maken ons emotioneel instabiel en ze kunnen onze emoties intensiveren. En alleen gedachten kunnen door onszelf gecontroleerd worden, daarmee ook indirect onze gevoelens. Dus zal een training in het realistisch (niét positief) leren denken uiteindelijk zorgen voor een emotionele stabiliteit. Het zal ervoor zorgen dat onze zelfkennis groeit en onze eigen persoonlijke groei kan leiden tot wat in het Boedhisme ‘verlichting’ heet. Natuurlijk zijn er vele boeken en andere manieren om hetzelfde te bereiken, om jezelf beter te leren kennen. Zie daarvoor ook mijn aanbevelingen in de rechterkolom. Maar P.E.A.C.E. is een leuke en moderne, eenvoudige manier om persoonlijke groei ook actief te bereiken.

P.E.A.C.E. is niet veroordelend: het heeft geen vooroordelen, het grijnst, glimlacht of fronst zijn wenkbrauwen niet als je wat geks schrijft of zegt. P.E.A.C.E. is leuk om te doen en tijdsefficiënt. Eén oefening met P.E.A.C.E. kan je al beter doen voelen en het duurt geen 45 minuten zoals een bezoek aan een psycholoog. Als mensen geoefend raken met P.E.A.C.E. dan is daarna vaak hooguit 10 minuten per keer nodig voor één oefening. Tot slot, P.E.A.C.E. is expres een zeer eenvoudig computer programma voor persoonlijke groei. Geen toeters en bellen, heel eenvoudig te volgen en te leren. Daarmee lijkt het ook wat saaier dan echte grote computerprogramma’s, maar het is vooral bedoeld om dingen over jezelf te leren. Niet om te spelen. Bovendien, als hobby programmeur was ik sowieso niet in staat om P.E.A.C.E. erg ingewikkeld te maken. Het kleine programma loopt daarom eenvoudig op Windows computers en kost nauwelijks computergeheugen.

P.E.A.C.E. kan voor 3 maanden of voor 6 maanden aangeschaft worden. Er geldt een korting als je kunt aantonen dat je een eigen psycholoog hebt waarbij je momenteel onder behandeling bent. Mijn hoop is dat meer mensen P.E.A.C.E. gaan gebruiken en dat ik dan de meest gestelde vragen over P.E.A.C.E. kwijt kan op deze pagina. Het zou leuk zijn als er een forum komt van P.E.A.C.E. gebruikers die elkaars vragen kunnen beantwoorden. Gebruikers kunnen op deze site ook hun eigen ervaringen met P.E.A.C.E. en hun persoonlijke groei opschrijven en eventuele adviezen en tips geven. 

P.E.A.C.E. kan door iedereen gebruikt worden zolang iemand maar kan lezen en redelijk kan typen. Iedereen die emotionele problemen heeft maar nog geen psycholoog heeft of juist al wel met een psychotherapeut praat, kan P.E.A.C.E. gebruiken. Vergeet niet dat P.E.A.C.E. een krachtig instrument is voor zelf-hulp, voor het leren controleren van eigen emoties en gedachten. Het is echter GEEN wondermiddel dat alles snel even oplost! Je moet altijd hard werken om je eigen problemen op te lossen, of je nu wel of niet met een therapeut praat, of je nu wel of niet P.E.A.C.E. gebruikt. P.E.A.C.E. maakt het je echter wel wat gemakkelijker door een zeer gestructureerde methode te gebruiken. Wanneer je nog twijfelt lees dan verder omdat ik de basis principes van P.E.A.C.E. nog meer zal uitleggen.

P.E.A.C.E. is gebaseerd op Cognitieve Gedrags Therapie

Het grote voordeel van P.E.A.C.E. is dat zijn methodes volledig gebaseerd zijn op A.T. en J.S. Beck’s theorieën en methoden. Dit zijn vermoedelijk wel de meest bekende cognitieve gedragstherapeuten in de westerse wereld die CGT een enorme impuls gegeven hebben. En terecht! Omdat met CGT vele emotionele problemen zoals depressie en angsten effectief aangepakt kunnen worden. Zelfs persoonlijkheidstoornissen – waarvan men lange tijd dacht dat ze onbehandelbaar waren – zijn met succes behandeld met CGT. Hun ideeën hebben de persoonlijke groei van velen in sterke mate positief beïnvloed.

CGT is niet slechts één van de methoden om emotionele problemen te behandelen. Het wordt gesteund door een enorme database van studies die overtuigend hebben laten zien dat het zeer succesvol kan werken. Maar…CGT is niet een wondermiddel. Mensen met emotionele problemen zullen alsnog hard moeten werken met hun psycholoog of psychiater om hun emotionele problemen op te lossen. P.E.A.C.E. is juist ontwikkeld om CGT oefeningen leuker, efficiënter en effectiever te maken. Zoals gezegd, veel cliënten hebben liever een simpel computer programma dan dat zij veel op papier moeten opschrijven.

P.E.A.C.E. is erg eenvoudig in gebruik

Wanneer je P.E.A.C.E. gaat gebruiken voor je persoonlijke groei en het oplossen van emotionele problemen dan zul je zien dat het een klein programma is, heel eenvoudig en geen toeters en bellen. Er zijn slechts 6 pagina’s die je op je scherm te zien krijgt. Niets meer, niets minder. Om eerlijk te zijn is dat vooral omdat ik maar een hobby-programmeur ben en ik P.E.A.C.E. niet te ingewikkeld wilde (en kon) maken. Maar achteraf werkt dit simpele design verbazingwekkend goed. Eenvoudig te gebruiken en te leren. De meeste hulp staat in het programma, rechts in het scherm, zodat je snel went aan P.E.A.C.E.

Hulp bij het gebruik van P.E.A.C.E.

Zoals gezegd kan de meeste hulp bij het gebruiken van P.E.A.C.E. gevonden worden in het programma zelf. Ook wil ik graag een gebruikersgroep forum openen waarin gebruikers hun adviezen en tips aan anderen kwijt kunnen. Niet alleen kan P.E.A.C.E. hiermee beter worden, maar ook kunnen mensen de basis van cognitieve gedragstherapie beter leren begrijpen. Hierdoor zullen sommigen wellicht over de streep getrokken worden om hulp te zoeken, om een therapeut te vinden die opgeleid is in CGT. Omdat CGT gewoonweg werkt! Maar ook hoop ik op een groep gebruikers die geen professionele hulp nodig hebben maar die hun persoonlijke groei juist met P.E.A.C.E. een extra stimulans konden geven. Graag hoor ik ook hun verhalen.

P.E.A.C.E. voor iedereen?

Nou ja, bijna wel. En natuurlijk zou ik dat zeggen denk je dan, omdat ik dit programma verkoop. En natuurlijk wil ik er graag wat mee verdienen. Natuurlijk zijn er via Internet ook heel veel goede zelfhulp boeken te koop, of zelfs gratis te krijgen. Maar alleen het lezen van zulke boeken is niet genoeg. Het gaat hier om Training. Om een hoogst gestructureerde vorm van training in realistisch denken: om je eigen gedachten en emoties te controleren. Dát is waar het in Cognitieve GedragsTherapie om gaat, vaak voor die mensen die al in therapie zijn. Maar er zijn nog veel meer mensen die emotionele problemen hebben maar die niét in therapie zijn, en dat ook nog niet willen. P.E.A.C.E. kan een hulpmiddel voor hen zijn. Een zeer krachtig hulpmiddel en effectief bovendien. Mochten de emotionele problemen echter erger worden, ja dan is een therapeut echt aan te raden.

Juist om iedereen de kans te geven de voordelen van P.E.A.C.E. te laten ervaren, om de beginselen van CGT te leren, om je persoonlijke groei te stimuleren, kan P.E.A.C.E. voor 3 maanden aangeschaft worden voor slechts 14,99 euro (9,99 euro als je GGZ cliënt bent). Om het optimale uit P.E.A.C.E. te halen is het verstandig om het liefst elke dag even te oefenen, ongeveer 10-15 minuten per keer. De oefeningen met P.E.A.C.E. kun je trouwens heel goed uitprinten en per email naar je eventuele therapeut sturen. Als je P.E.A.C.E. naast je gewone behandeling wilt gebruiken overleg dit dan altijd met je therapeut. P.E.A.C.E. kun je heel goed gebruiken naast je gewone gesprekken met je therapeut.

En schrijf dan alstublieft iets over je ervaringen met P.E.A.C.E. op deze pagina, vooral als het je geholpen heeft jezelf beter te begrijpen en je emoties beter in balans te houden, kortom: als het je geholpen heeft met je persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik ben vooral benieuwd naar je vooruitgang en wat en hoe P.E.A.C.E. daaraan heeft bijgedragen. Waarom ik zo optimistisch ben? Da’s niet zo moeilijk. Ik heb meerdere cliënten gezien die met P.E.A.C.E. grote persoonlijke groei doormaakten. In alle eerlijkheid is het natuurlijk wel zo dat ik ze de eerste keren vooral heb geholpen P.E.A.C.E. op de juiste manier te gebruiken. Mijn ervaring is dan ook dat áls je emotionele problemen vrij ernstig zijn, je P.E.A.C.E. het beste samen met een psycholoog gespecialiseerd in CGT moet gebruiken. En waarom zou de vooruitgang die ik zag bij mijn cliënten ook niet voor jou kunnen gelden?

Er zijn enkele mensen waar P.E.A.C.E. niet geschikt voor is: met een te laag IQ (80 of lager) is P.E.A.C.E. en de uitleg waarschijnlijk niet te begrijpen zónder extra hulp van een goede psycholoog die een en ander kan vertalen. Ook voor kinderen jonger dan 13-14 jaar is P.E.A.C.E. wellicht nog te moeilijk, hoewel er kinderen bij zijn die voor hun leeftijd al veel wijzer zijn dan hun kalenderleeftijd. Maar over het algemeen raad ik aan om voor kinderen en jong-volwassenen toch extra professionele hulp te gebruiken als de emotionele en/of gedragsproblemen te ernstig zijn.

DISCLAIMER

P.E.A.C.E. is NIET een wondermiddel voor elk emotioneel probleem. Cognitieve Gedrags Therapie trouwens ook niet, hoe succesvol ook alle verhalen zijn. Voor persoonlijke groei is bovendien vaak meer nodig, zoals allerlei levenservaringen. En verschillende soorten boeken en ervaringen van anderen. Bovendien: P.E.A.C.E. kan professionele hulp NIET vervangen!. Dus áls je al professioneel behandeld wordt voor emotionele problemen dan kun je P.E.A.C.E. als hulpmiddel heel goed gebruiken maar overleg dat dan ook met je hulpverlener.

Update April 2020:

P.E.A.C.E. is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de website www.personal-emotions-analyzer.com.

Het programma is recent (april 2020) onder Windows opnieuw geherstructureerd. De sturing binnen het programma en de uitleg is verbeterd en het programma geeft nu ook een puntentotaal aan. Hoe meer punten je hebt, hoe beter je realistisch hebt leren denken, hoe beter je emoties kan reguleren en hoe rustiger je bent geworden. 

Bekijk het Demo filmpje op mijn andere website: www.pyramidproductions.nl.

Het staat onder Peace.nl. Ben je geïnteresseerd? Vul dan het Order Form Peace in zodat ik een betaalverzoek kan toesturen. Pas na betaling ontvang je een Productsleutel die je in Peace kan invoeren. De licentie werkt dan voor 3 of 6 maanden, afhankelijk van je betaling. Na betaling volgt er nog een factuur. 

Vragen? Vul ook het Order Form Peace in!Wat vindt u van deze pagina? Vul uw commentaar hier s.v.p. in.

Please note that all fields followed by an asterisk must be filled in.

Please enter the word that you see below.

  
Terug van Persoonlijke Groei naar Normale Persoonlijkheid

Terug van Persoonlijke groei naar Homepage Nederlands 

Aanbevolen boekenHoe houd je een goede relatie? Het boek verhaalt vooral over slechte relaties zodat je ze sneller herkent. Maar geeft ook veel tips over hoe je zulke relaties verbeteren kan. Aanrader!

Weliswaar soms een tikje te gekleurd vanwege een sterke eigen mening van dhr. Swaab maar toch is de boodschap duidelijk: onze persoonlijkheid zetelt in ons brein: