Comments for Wie is de narcist, narcistisch worden uit zelfbescherming?

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

May 15, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Willen begrijpen - je schuldig voelen - gek ervan worden...
by: Anonymous

Hoi,

leuke dame heb je daar zo aan de haak geslagen. neem me niet kwalijk... just my two cents... ze boekt zomaar een vakantie en jij mag zien waar je blijft... hmmm... de toegevoegde waarde van een relatie lijkt mij als single zijnde zo'n beetje dat samen zijn, samen dingen doen, samen genieten,... . Ik denk zo dat je je met een narcistische partner nogal eens veel meer alleen kunt voelen dan een gemiddelde single.

wat me aan je bericht triggerde om te reageren:

1. je wilt zo graag begrijpen... ik kan je uit veel ervaring op dat gebied zeggen het valt echt niet te begrijpen. Helaas is willen begrijpen op dat gebied echt water naar de zee dragen. Ik zou dus zeggen: niet meer doen.

2. het is zeker goed om t.a.t. te kijken naar je eigen aandeel. mogelijk doe je eea dat haar niet zo gezond noch sociaal gedrag nog wat versterkt, maar ja, je geeft het zelf al aan... je wordt daar ook gek van... logisch ook. maar... ik zou zeggen voel je vooral niet schuldig. probeer dat echt opzij te zetten. dat is nou juist wat ze willen. dat jij je ook nog veelal voor niets schuldig voelt. doe je daarmee niet soms plaatsvervangend wat zij eigenlijk eens zou mogen doen? ECHT naar zichzelf kijken ipv navel te staren?

3. je wordt er gek van...
zou ik ook worden als ik het zo lees. geen haar op mijn hoofd dat in zo'n situatie vrijwillig ook maar even zou willen vertoeven - nog afgezien van de resterende haren die ook nog op mijn hoofd zitten. ik denk dat het juist goed is dat je er gek van wordt. wellicht tzt de reden om de stap te zetten op zoek te gaan naar een vrouw die echt interesse in JOU heeft, graag samen met je op vakantie wil gaan en samen van het plannen en maken van voorbereidingen wil genieten om dan heerlijk samen op vakantie te gaan en daar ook SAMEN TE ZIJN.

volgens mij komt het nogal eens voor dat borderline met narcisme gepaard gaat of trekken ervan.

maar ik denk wat van belang is is jezelf af te vragen of dit het wel is waarop je hoopte, waar je blij mee bent. niet ertoe doende welk etiketje eraan hangt wellicht... de hamvraag is, lijkt mij, of jij het daarmee kunt en wilt doen of dat je vindt dat je beter hebt verdiend. ik kan je alleen maar zeggen dat wanneer ik over relaties hier bij dit thema lees, ik eindeloos gelukkig ben als single waarbij ik me eigenlijk anders zou wensen.

Oh ja en je treft de spijker op de kop: een ieder heeft zo zijn probleempjes, eigenheden etc maar ja... het gaat erom hoeveel last hebben anderen ervan? Ik kreeg zo het idee dat jij iig nogal last hebt van haar gedrag. en ik snap dat al bij die weinige woorden die je gebruikte...

succes gewenst! en blijf maar lekker 'egoistisch' op sommige punten. ze zou er alle begrip voor moeten hebben.

May 15, 2012
Rating
starstarstarstarstar
tis niet zo eenvoudig...
by: J.J

Ik herken dat ook hoor (dat schuldige gevoel) en weet zeker ...velen met mij. DAT is het werk van iemand die zo egocentrisch bezig is geweest. Er zijn verschillende vormen van narcisme maar net als jij haal ik er de trekjes uit die zo herkenbaar zijn.

Het maakt onzeker, en bang dat je weer ruzie krijgt, bang dat je wederom wéér iets verkeerd zegt of doet. Dat is bij mij precies hetzelfde. Je merkt dat jezelf ook verandert, je stelt je harder op om je zo te beschermen tegen degene waarvan je dacht lief te hebben en vice versa.

In het begin van onze relatie liep alles anders, maar naarmate ik hem beter leerde kennen.... stukje bij beetje leek het net of ik werd ingedamd, beperkt..dat herken je vast wel. Het moest zo gaan zoals hij belieft, en doe je dat niet dan zijn de rapen gaar. Hij trekt dan ook alles naar z'n eigen toe zonder rekening te houden met wat jij voelt, of hoe jij erover denkt.

Logisch dat je op den duur dan denkt, ligt het aan mij???? Het is best moeilijk en niet zo eenvoudig allemaal omdat er ook nog eens gevoelens in het spel zijn. Jij gaat dan weg om gezeur/ruzie te voorkomen, maar dat gezeur krijg je toch wel. Helaas is dat niet te ontlopen want goed doen doe je het nooit.

Ik heb nu (door zijn toedoen) een muur om me heen en pik niet alles meer wat hij voor m'n voeten gooit. Oke, hij dreigt dan wel eens dat hij zo niet verder wil....maar dat wil niemand zo op deze manier toch? Alleen pas als ik er klaar voor ben, dan ga ik van hem weg. Of hij moet voor de zoveelste keer weer over de grens gaan... Op den duur is de koek op he? We laten het dan ook steeds weer gebeuren....zijn we dan medeschuldig? Maby, tot op een zekere hoogte. Maar ik zie dat dan meer als vergeving naar die ander omdat mijn liefde juist echt is, en hopen we maar weer dat het beter gaat...tegen beter weten in. Iedereen heeft zijn plus en minpunten, maar hier gaat het over abnormaal gedrag...

Wat ik ook doe is hem af en toe een spiegel voor houden. Maar zoals je weet, hoe hard je ook je best doet.... je geeft en geeft...je steekt er energie in (logisch, dat doe je omdat je van je partner houdt), maar het intereseert hem niks. Worden jouw woorden ook tegen je gebruikt? Ik heb wel eens gezegd tegen hem, schrijf ze op, kun je ze later me nog eens onder m'n neus drukken....

Als iemand écht om je geeft, dan voel je je goed en veilig bij die persoon....echter ik heb dat gevoel niet meer... ja in het begin van onze relatie...maar dat gevoel is al een poos weg. Dat gaat vanzelf, als je maar voldoende op je hart wordt getrapt. Ben ik nu ook een narcist?

Beste......praat er over met iemand die weet wat het is, deel het met mensen die je vertrouwt...maar praat er over! Ik wens je veel wijsheid en kracht!

J.J


May 15, 2012
Rating
starstarstarstarstar
reactie
by: Anonymous

We zoeken naar een kapstok om ons gevoel van onbehagen in de relatie aan op te hangen, maar in principe doet het er niet toe of je partner een narcist of een borderliner is. Het etiket wat we op onze partners plakken is niet zo belangrijk. Waar het om gaat is of je jezelf goed voelt in je relatie.

Narcisten zijn alleen maar in staat om te delen op de volgende manier; wat van jou is is van mij, en wat van mij is is van mij. Ze zullen je laten merken ergens meer recht op te hebben dan jij, of sowieso meer rechten te hebben binnen de relatie.

Wij zijn niet de aangewezen personen om een diagnose te stellen. Waar het echt om gaat is of de relatie gezond is of niet, en hoe jij je daarin voelt. Een constant gevoel van onbehagen en tekort komen is geen goede basis lijkt mij.

Je zou jezelf een paar vragen kunnen stellen zoals:
Ben ik in de relatie net zo belangrijk als mijn partner of ben ik constant bezig om hem/haar tevreden te stellen?
Kan ik op emotioneel gebied bij hem/haar terecht en vertrouw ik hem/haar zo goed dat ik mijn onzekerheden met hem/haar kan delen?
Heb ik sowieso wel een relatie op emotioneel gebied of draait alles alleen nog maar om de praktijk zoals de zorg voor kinderen, werken, rekeningen betalen, boodschappen doen etc?
Is mijn sexuele leven met hem/haar in orde, voel ik mij daarin goed of draait alles om hem/haar en bepaalt hij/zij wat er in bed gebeurd en wanneer?
Heb ik constant het gevoel tekort te komen?
Word ik vaak bekritiseerd, ook voor kleine schijnbaar onbelangrijke dingen?
Is mijn partner in het algemeen koud en onverschillig en kan hij/zij vriendelijk zijn tegen iedereen of is zijn/haar vriendelijkheid uiterst selectief?
Heb ik het gevoel dat mijn partner plezier heeft in de relatie en in het leven?
etc.

Kortom; ben je in het algemeen ok in je relatie of niet? (zo te lezen niet overigens) Je moet hier eerst zelf over nadenken. Daarna zou je dit met hem/haar kunnen bespreken. Is dit niet bespreekbaar dan weet je al genoeg.

Succes


Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Herkent u de problemen?.

Return to Wie is de narcist, narcistisch worden uit zelfbescherming?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs