Zorg goed voor jezelf!... hersenziekte migraine

by Anoniem
(NL)

Hallo,


Wat is het makkelijk om tegen een ander te zeggen... en het zelf niet te doen...

Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Ik realiseerde me net dat dit zo logisch als maar wat is, en het zo duidelijk is wanneer je naar de ander kijkt... maar hoe zit het met jezelf?

Vanavond zei ik tegen mijn vriend o.a. 'dus je bent maar meer gaan werken omdat men je vroeg, je vindt het dus moeilijk om grenzen te stellen". Ik kijk naar hem en denk 'wat een waanzin en hoe makkelijk op te lossen!' maar als ik naar mij kijk... oeps... grenzen stellen... wat moeilijk... jezelf voorop stellen, wat enorm moeilijk!

Zowel ikzelf als zijn beste vriend vertellen mijn vriend al lang 'als je zo doorgaat, ... je vraagt erom... je zelfzorg is dusdanig slecht dat je haast kunt wachten dat het fout gaat... eindigt met een CVA of hartinfarct'.
Tot mijn blijdschap en opluchting heeft zijn huisarts hem gisteren precies dat verteld toen hij weer eens een spuitje tegen migraine nodig had. "Houd je niet van jezelf?" lijkt huisarts aan hem te hebben gevraagd. "Jawel" was zijn antwoord. - "Maar sinds maanden al doe je je best om jezelf om zeep te helpen!" ... ja!... het is waar!

Ik heb het zo vaak gezegd, gewaarschuwd, uitgelegd, gesmeekt. Nu zei de huisarts dan precies hetzelfde, ik ben zo opgelucht al is mijn vriend erg geschrokken. Eindelijk dringt het door tot hem.

Migraine is een hersenziekte. Ik leed er eerder ook onder, regelmatig en hevig. Sinds mijn herseninfarct heb ik gelukkig nooit meer migraine gehad... een geluk bij het ongeluk. Ik kreeg mijn herseninfarct voornamelijk door een langdurige, enorme lading stress. Dus ik weet precies waarom en waarvoor ik mijn vriend al maanden waarschuw. Hij schrok iedere keer wel even... maar bleef doorgaan met zijn leefstijl... die je kunt omschrijven met 'hoe help ik mezelf het snelst om zeep?'

Mijn vriend heeft ongeveer maandelijks een hevige migraine aanval. Hij heeft vele artsen gezien en niemand kon hem ooit in tientallen jaren helpen. Toen hij me dat eens vertelde, kon ik niet anders dan lachen. IK zei 'maar schat, natuurlijk kan geen arts in de wereld jou helpen met je migraine, dat verbaast me geenszins, JIJ wekt JOUW migraine steeds zelf op! Hij keek me aan alsof ik Japans sprak en ook een beetje van 'hoe durf je toch?!'. Nou, zei ik... kijk maar naar je leefstijl...

Rond de 50 dien je 7 a 8 uur per nacht te slapen. 4 tot 5 uur is het minimum dat je moet hebben aan slaap. Dus ja,... als je regelmatig maar een tot drie uur slaapt... het zelfs vaker voorkomt om twee nachten achter elkaar maar een uur te slapen... dan is het niet gek dat...
- je hersenen niet goed meer werken en je heel erg vergeetachtig bent b.v. en het opnemen van informatie maar niet wil lukken
- je regelmatig overdag in slaap dreigt te vallen en je niet alert en geconcentreerd bent
- je sneller emotioneel, onrustig en gespannen bent
- er sneller problemen ontstaan
- je veel minder goed kunt plannen, anticiperen, het overzicht verkrijgen of behouden
- en je ook je kans op migraine aanzienlijk verhoogt.

Voeg bij het langdurig onvoldoende en veelal veel te weinig slapen nu nog enkele ingredienten zoals vergeten te eten/maaltijden overslaan/niet vaak genoeg/regelmatig en gezond eten, voeg verder toe: langdurig aanhoudende, extreem stressvolle situaties op diverse terreinen tegelijkertijd en geen tijd voor ontspanning en plezier... naast een enorm aantal uren werk... en je hebt zowat alle ingredienten die nodig zijn om je migraine met zekerheid op te wekken.

Ik legde hem dus uit dat zijn migraines, al mag hij er gevoelig voor zijn en zou hij niet een iedere aanval kunnen voorkomen wellicht, in ieder geval deels en in sterke mate worden opgewekt door zijn leefstijl en dus uiterst belabberde zelfzorg!

Ik kijk er steeds naar, zie het aankomen, gebeuren... en kan er niets aan doen. Ik houd heel erg van mijn vriend en lijd eronder om te moeten aanzien hoe hij met zichzelf omgaat... en daarom ook met zijn naasten... waaronder ikzelf. Tijdens migraine functioneer je immers zo goed als helemaal niet meer en kun je niets meer hebben... alles ligt stil... en het kan zelfs gebeuren dat je de ander gedurende een dag en nacht helemaal niets kunt laten weten en die daardoor erg bezorgd wordt, niet kan slapen en ook niet meer functioneert.

Wat de huisarts zei, was voor hem een schok, voor mij een opluchting. Hij kan de boodschap, dat hij zichzelf om zeep aan het helpen is en afstuurt op een cva of hartinfarct nu niet meer zo makkelijk opzij vegen dan wanneer beste vriend en vriendin het hem op het hart drukten.

Er is nu eindelijk een kans om spijkers met koppen te slaan. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, zorg je ook niet goed voor je naasten en o.a. kind! 5 uur is het absolute minimum, dus wat je ook doet, je moet je slaap inplannen... om vijf op is dus om 12 naar bed, uiterlijk! Zo moeilijk is dat toch niet?!... nou... . Ik had al iets bereikt gelukkig... dat het mobieltje 's nachts uit staat en hij niet meer midden in de nacht vanuit ergens gestoord kan worden. Trots vertelt hij mij dat hij dat sinds ik het noemde ook echt doet. Nu de rest nog... voldoende slapen, regelmatig en voldoende eten, genoeg ontspanning en stress voorkomen en/of reduceren.

Hiervoor is planning nodig, anticiperen, communiceren, afspraken maken en je eraan houden,... rekening houden met diverse agenda's, time management... waar hoe introduceer je dat in iemands leven dat een en al chaos is? Toen ik een familyplanner voorstelde... want hij houdt nooit rekening met eigen of andermans agenda... keek hij me met grote ogen aan. Agenda? Familyplanner?... zo van 'wat is daaat? wat moet ik ermee?'

En vooral ook.... eigen grenzen bewaken en soms nee zeggen.

Zijn probleem is een hele taak, toch zie ik zo voor me hoe het kan en moet... wat niet meer kan en mag tbv zelfbescherming en wat juist wel moet. Het lijkt zo simpel, het IS in feite simpel. Als ik naar hem kijk, kan ik alleen maar mijn hoofd schudden. Hoe kun je het nou weer en weer voor elkaar krijgen om maar een uur te slapen en je dan over van alles te verbazen dat niet werkt/niet goed gaat? Hoe kun je niet snappen dat je roofbouw pleegt op jezelf en dus ook geen ander veel aan je kan hebben?... ik ben van plan eea met hem te bespreken, op te tekenen en manieren te bedenken hoe meer tijd, slaap en ontspanning te verkrijgen. Prioriteiten zetten is daarbij o.a. van groot belang en dat kan hij helaas niet.

Maar... waarbij ik zijn grote probleem zo voor me zien inclusief oplossingen et al... hoe zit het met mezelf? Hoe zorg ik voor mezelf? Kan ik grenzen stellen? Kan ik nee zeggen wanneer nodig? Durf ik aan te geven wat me opbreekt en voorstellen te maken hoe dit in de toekomst te voorkomen? Kan ik zorgen voor minder stress en meer ontspanning voor mezelf of heb ik er enorme moeite mee om me op mezelf te richten, primair aan mezelf te denken? Durf ik aan te geven wat ik nodig heb, wat ik erg mis?

Nee... niet echt... helaas. Maar ik ben ermee bezig het te leren, meer en beter te doen. Ik heb besloten twee dingen te combineren... hem te steunen in waar hij dringend in moet veranderen en tegelijk mijzelf erin mee te nemen en daarbij mijn grenzen aan te geven en wensen te uiten. Het ene doe ik heel graag en ik ben er vrij goed in. Het ander... de zelfzorg voor mezelf... dat doe ik minder graag en ik ben er niet zo goed in.

Het lijkt me een goed idee twee vliegen met een klap te slaan... hetgeen waar ik beter in ben... voor hem zorgen... te verbinden met en als opstapje te gebruiken voor dat wat ik minder goed kan... voor mezelf zorgen.

Wat ik nodig heb om gelukkig te zijn in de relatie...
er is al veel bereikt maar er mist ook nog veel... er is veel gemis, er is veel verdriet, er is veel teveel van het een en veel te weinig van het ander.

Liefde en respect zijn de basis.
Nu nog goede zelfzorg aan beide kanten.
Dan zal er een stabiele basis zijn van waar uit al het nog wenselijke verder kan groeien.

Wanneer het om een redelijke basisbehoefte gaat... waarom is het toch zo moeilijk om te zeggen 'ik wens me dat zo zeer, ik heb het dringend nodig, alsjeblieft, als je van me houdt... doe iets... laat me een beetje vooruitgang zien... geef me een beetje perspectief.

Ik was nog nooit zo gelukkig en tevens zo ongelukkig tegelijkertijd...

Click here to post comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Heeft u iets aan deze oplossingen?.


Read here about all disclaimers relevant to this site:

LegalDisclaimers.html


If you want you can follow me on Twitter. I usually tweet in a serious way: whenever there is any news to share, being either about brain injury, emotional problems, abnormal behavior or other morality issues. Click on the link below:

Als u wilt kunt u me ook op Twitter volgen. Ik tweet eigenlijk alleen serieuze zaken, of dat nu nieuws is over hersenletsel, emotionele problemen, abnormaal gedrag of andere ethische zaken. Klik op onderstaande link:

https://twitter.com/fckovacs